Na brexit si ešte počkáme, EÚ súhlasila s dlhším odkladom

TA3 TASR SITA
28.10.2019 10:46

Členské štáty Európskej únie schválili odklad odchodu Británie z Únie do 31. januára 2020. Spojené kráľovstvo však môže vystúpiť z EÚ aj skôr. Informoval o tom na Twitteri predseda Európskej rady Donald Tusk s tým, že toto rozhodnutie bude Londýnu oficiálne oznámené listom.

Európska únia odsúhlasila odklad brexitu až do 31. januára budúceho roka. Oznámenie nasleduje po stretnutí európskych diplomatov v Bruseli, kde rozhodovali o novej britskej žiadosti. Oficiálnym termínom odchodu Británie z EÚ bol 31. október. Únia schválila odklad brexitu už druhý raz.

Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová krátko predtým uviedla, že Británia ešte stále môže upustiť od svojho plánu opustiť EÚ. Ministerka pre rozhlasovú stanicu France Info povedala, že Briti naďalej môžu odvolať aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, čo by znamenalo zrušenie brexitu a zotrvanie v európskom bloku.

"Premiér (Boris Johnson) môže zdvihnúť telefón a zavolať do Bruselu, aby povedal: Všetko rušíme," uviedla Montchalinová. Zároveň však dodala, že je dôležité rešpektovať názor, ktorý Briti vyjadrili v referende v roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok