Katalánci pochodovali za jednotné Španielsko, násilnosti odsúdili

TA3 TASR
27.10.2019 16:30

Pri včerajších protestoch za nezávislé Katalánsko utrpelo zranenia najmenej 44 ľudí. Odporcov centrálnej vlády nahradili stúpenci jednotného Španielska. Odsúdili násilnosti, ktoré sú v regióne čoraz častejšie.

Protestnú akciu zvolala organizácia Katalánska občianska spoločnosť, ktorá tým chcela ukázať, že tí, ktorí nesúhlasia s odtrhnutím regiónu od zvyšku Španielska, tvoria "mlčiacu väčšinu". Mnohí demonštranti niesli španielske aj katalánske vlajky a skandovali heslá ako "Už stačilo" alebo "Ulice patria všetkým". Odkazovali tak na slogan separatistov "Ulice vždy patrili iba nám".

V sobotu vyšlo do ulíc Barcelony vyjadriť protest proti uväzneniu deviatich katalánskych separatistických politikov približne 350.000 ľudí. Neskôr sa pred policajným oddelením v Barcelone zhromaždilo asi 10.000 demonštrantov, ktorí začali hádzať fľaše na policajtov a zapaľovali odpadkové koše. Polícia musela použiť silu a troch zadržala. Najmenej 44 ľudí utrpelo zranenia.

Protesty v Katalánsku sa začali v pondelok 14. októbra po tom, čo najvyšší súd odsúdil 12 politikov a aktivistov, ktorí sa v roku 2017 pokúsili odtrhnúť región od Španielska. Deväť z nich poslal súd do väzenia za protištátnu činnosť a vymeral im tresty od 9 do 13 rokov za mrežami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok