Vodca IS mal zahynúť v Sýrii, jeho smrť potvrdil aj Trump

TA3 TASR
27.10.2019 07:25

Údajnú likvidáciu vodcu teroristickej organizácie Islamský štát abú Bakra Baghdádího americkými silami v Sýrii potvrdili aj zdroje v Sýrii, Iraku a Iráne. Nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy pre Reuters uviedol, že Baghdádí bol terčom "nočného útoku". Nedokázal však povedať, či bola operácia úspešná. Informáciu neskôr potvrdil americký prezident Donald Trump.

Veliteľ jednej z militantných frakcií v provincii Idlib na severozápade Sýrie uviedol, že Baghdádí údajne zahynul už "v noci na sobotu" v tamojšej dedine Briša neďaleko tureckých hraníc pri útoku, na ktorom sa podieľali vrtuľníky, lietadlá a došlo k stretu. Dva iracké bezpečnostné zdroje a dvaja nemenovaní iránski predstavitelia informovali, že zo Sýrie dostali potvrdenie, že Baghdádí je mŕtvy. "Naše zdroje zo Sýrie potvrdili irackému spravodajskému tímu, ktorého úlohou je prenasledovať Baghdádího, že bol zabitý spolu so svojím osobným strážcom v Idlibe po tom, čo bol objavený jeho úkryt, keď sa pokúšal dostať svoju rodinu z Idlibu k tureckej hranici," uviedol jeden z irackých zdrojov.

Americký týždenník Newsweek ako prvý informoval o údajnej smrti Baghdádího. Informáciu mu poskytol nemenovaný predstaviteľ americkej armády, podľa ktorého operáciu vykonali špeciálne jednotky po prijatí hodnotných spravodajských informácií. Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii predtým informovala, že pri "nedeľňajšom" útoku vrtuľníkov na severozápade Sýrie, kde "sa nachádzali skupiny napojené na Islamský štát", zahynulo deväť ľudí. SOHR s odvolaním sa na svoje zdroje uviedlo, že k útoku došlo na okraji dediny Briša v provincii Idlib. Terčom vrtuľníkov bol dom a auto. Podľa riaditeľa SOHR Rámího Abdala Rahmána vrtuľníky, ktoré útočili na okraji dediny Briša, zrejme patrili koalícii pod vedením USA, ktorá bojuje v Sýrii proti IS. "Nemôžeme potvrdiť ani poprieť, že Baghdádí bol v tejto oblasti," povedal Rahmán.

Americký prezident Donald Trump na Twitteri napísal: "Práve sa stalo niečo veľmi veľké!" Hovorca Bieleho domu oznámil, že prezident poskytne médiám "významné vyhlásenie". Tak sa aj stalo a Trump počas prejavu potvrdil smrť vodcu Islamského štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok