Trump zvyšuje tlak na kubánsku vládu, zakáže lety mimo Havany

TA3 TASR
26.10.2019 07:34

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov oznámilo plánovaný zákaz všetkých leteckých spojení amerických spoločností na Kubu s výnimkou Havany. Tento zákaz má začať platiť o 45 dní a týka sa deviatich letísk na Kube.

Ako uviedlo ministerstvo zahraničia, toto opatrenie má "zabrániť kubánskemu režimu profitovať z leteckej dopravy Spojených štátov". Americkí leteckí dopravcovia majú 45 dní na to, aby "ukončili všetky pravidelné letecké služby medzi Spojenými štátmi a všetkými letiskami na Kube okrem Medzinárodného letiska Josého Martího (v Havane)," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Lety do hlavného mesta Havana, ktoré tvoria väčšinu letov amerických spoločností na Kubu, budú aj naďalej legálne.

Spojené štáty už v júni zakázali skupinové vzdelávacie zájazdy na tento ostrov ležiaci v Karibskom mori a zrušili i povolenie na export súkromných lietadiel a lodí. Vzťahy medzi Kubou a USA sa počas vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa zhoršili. Spojené štáty minulý týždeň na Kubu uvalili nové sankcie. Odôvodnili to tým, že kubánsky režim porušuje ľudské práva vlastných občanov a podporuje venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý podľa nich takisto porušuje ľudské práva a ničí hospodárstvo svojej krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok