Po mesiacoch vo väzení prepustili Rusku odsúdenú za špionáž

TA3 TASR
25.10.2019 16:48

Ruskú občianku Mariju Butinovú, ktorú v Spojených štátoch tento rok odsúdili za špionáž, prepustili z väznice v štáte Florida. Po prepustení z federálneho väzenia vo floridskom meste Tallahassee ju zaistili agenti amerického imigračného úradu.

Po mesiacoch vo väzení prepustili Rusku odsúdenú za špionáž
SITA/AP

Butinová má byť z USA, kde za mrežami strávila 18 mesiacov, deportovaná späť do Ruska. Podľa predchádzajúceho vyjadrenia ruského veľvyslanca v USA Anatolija Antonova by mala ešte v priebehu piatka odcestovať z Miami a jej prílet do Moskvy sa očakáva v sobotu ráno.

Butinová sa vlani v decembri priznala k sprisahaniu, v rámci ktorého mala v Spojených štátoch pôsobiť ako neregistrovaná zahraničná agentka. Pripisujú jej vytváranie väzieb s lobistickou skupinou Národné združenie držiteľov zbraní v súvislosti s presadzovaním snáh Kremľa o ovplyvnenie kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016.

Butinová sa zdržiavala v Spojených štátoch na základe študentského víza. V júli 2018 ju zatkli a v apríli 2019 odsúdili na 18 mesiacov odňatia slobody. Ruská vláda tvrdí, že americké orgány Butinovú k priznaniu donútili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok