V Bagdade prisľúbili protest bez násilia, polícia však rázne zasiahla

TA3 TASR
25.10.2019 13:03

Tisíce protestujúcich opäť zaplavili ulice hlavného mesta Iraku. Polícia proti nim zasiahla slzotvorným plynom, ohlušujúcimi granátmi a varovnými výstrelmi. To aj napriek tomu, že bezpečnostné zložky prisľúbili, že sa podobným násilnostiam vyhnú. Dvaja demonštranti už prišli o život, najmenej dvadsať ľudí utrpelo zranenia.

Najmenej dvaja ľudia prišli v piatok o život a ďalší utrpeli zranenia, keď iracké bezpečnostné zložky použili slzotvorný dym a gumové projektily s cieľom potlačiť protivládnych demonštrantov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšieho predstaviteľa nezávislého výboru pre ľudské práva Alího Bajatího. Obaja demonštranti podľa neho zrejme zahynuli v dôsledku zranení, ktoré utrpeli, keď ich zasiahli dymovnice slzotvorného plynu. Ďalších 95 ľudí utrpelo zranenia.

Iracká bezpečnostná služba proti demonštrantom, ktorí sa zhromaždili v hlavnom irackom meste Bagdad, pálila ostré náboje do vzduchu a použila aj slzotvorný plyn a vodné delá. Tisícky Iračanov vychádzali začiatkom októbra do ulíc vo viacerých provinciách a protestovali proti korupcii, nedostatku pracovných príležitostí a slabým verejným službám, najmä pokiaľ ide o prístup k elektrine a pitnej vode. O život vtedy prišli desiatky osôb.

Veľký ajatolláh Alí Sístání, najvyšší predstaviteľ irackých šiitských moslimov, v piatok vyzval demonštrantov aj bezpečnostné zložky na "zdržanlivosť", aby ďalšie demonštrácie v krajine neprerástli do "chaosu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok