Kollárovci nepodporia reformu. Bude len horšie, varuje Kalavská

TA3 SITA TASR
25.10.2019 12:50

Hlasovanie o veľkej reforme nemocníc sa blíži. Hnutie Sme rodina napriek vyjadreniam spred pár týždňov vyhlásilo, že stratifikáciu nepodporí. Smer-SD by mal o reforme ešte hovoriť. Ak neprijmeme reformu zdravotníctva, bude podľa ministerky zdravotníctva už len horšie.

Potrebný projekt

„Som veľmi šťastná, že tu dnes s týmto zákonom môžem stáť. Netvrdím, že som najmúdrejšia, ale tvrdím, že treba niečo zmeniť. Cieľom zákona je zlepšiť ústavnú zdravotnú starostlivosť, čísla a parametre na Slovensku a koncové výkony situovať do štátnych rúk," povedala ministerka zdravotníctva. Nie je to podľa šéfky rezortu všeliek, ale v rámci toho, aby sme udržali poskytovanie zdravotnej starostlivosti na primeranej úrovni, je reforma nevyhnutná.

„Škoda, že je to tu až teraz. Mohlo to byť skôr, pretože je to potrebný projekt," povedala v parlamentnej rozprave k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti poslankyňa SaS a tímlíderka strany pre zdravotníctvo Jana Cigániková. Ako uviedla, stratifikácia však bude mať dopad aj na rozpočet, s čím treba rátať „Rozumiem, že z dlhodobého hľadiska bude zdravotná starostlivosť efektívnejšia, dopady by sme mohli rozdeliť na nejaké fázy. Nemocnice budú potrebovať peniaze na to, aby zmenili svoje oddelenia," dodala Jana Cigániková.

Stratifikácia nemocníc má zaviesť novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti. Zmyslom je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita zdravotnej starostlivosti.

V Smere to nie je jednoduché

Smer-SD by mal o reforme nemocníc ešte hovoriť, téma je otvorená. Povedal to poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD). "Toto je úloha pre odborníkov. Názory sú aj také aj onaké. Ministerka dostala jednu úlohu - pýtať sa čo najväčšieho počtu ľudí, ktorí sa problematikou zaoberajú, má zmapovať situáciu v krajoch, do konca schôdze má podať správu z týchto stretnutí," vysvetlil Jarjabek s tým, že následne sa k tomu vyjadria odborníci zo zdravotníckeho výboru. Potom sa podľa jeho slov Smer-SD rozhodne, ako bude o reforme hlasovať. "Som za stratifikáciu. Viem, že v našom klube to nie je jednoduché," vyhlásil poslanec Smeru-SD Vladimír Baláž s tým, že má pár výhrad. Podotkol, že reforma prichádza neskoro vzhľadom na voľby. Za dôležité považuje vedieť, aký vplyv bude mať po zavedení do praxe. V reforme však nevidí priestor na ovládnutie zdravotníctva Pentou. Zdôraznil, že štát by mal rozhodovať o zdravotníctve, pretože zdravie je verejný statok.

Sme rodina napokon novelu pravdepodobne nepodporí. "Aj keď nás ministerka ubezpečovala z každej strany, sú tu signály, že by za tým mohla byť zvýhodnená skupina Penta. A hlavne, takáto veľká zmena mala prísť na začiatku, nie teraz tesne pred voľbami," skonštatoval líder Sme rodina Boris Kollár. Podľa jeho slov sa v strane obávajú aj prípadného rušenia nemocníc. Smer-SD však podľa neho nemá morálne právo sa k tomu vyjadrovať, mali by to nechať ďalšej vláde. Aj podpredseda Sme rodina Peter Pčolinský vyhlásil, že stratifikáciu nepodporí. "Nie v tomto čase, je tu príliš veľa otázok, ktoré nie sú zodpovedané," podotkol.


Predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS) vyjadril v pléne podporu pre novelu. Reformu nemocníc považuje za potrebnú. Poslanec za SNS Karol Farkašovský považuje za prioritu dovybavenie nemocníc. "Most-Híd od začiatku podporuje tento návrh. Myslím si, že tento zákon potrebujeme pre zlepšenie slovenského zdravotníctva," vyhlásil predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák.

Jeden výstrel nestačí

Vláda schválila 21. augusta návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý mal zaviesť reformu nemocníc. Reformu zo zákona však napokon vypustili, v rámci zákona prešli len opatrenia týkajúce sa dlhodobej starostlivosti. Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorého súčasťou pôvodne bola aj tzv. stratifikácia nemocníc, parlament v septembri presunul na október.

Vďaka reforme, ktorú ministerstvo nazýva aj Zdravá zmena, sa podľa Kalavskej zdroje využijú lepšie. „Pocítime to za niekoľko rokov aj na tabuľkách, že slovenský pacient zbytočne neumiera o niekoľkonásobne viac ako pacient v okolitých európskych štátoch," konštatovala. Zdravotníctvo sa podľa nej nedá riešiť „jedným výstrelom", je potrebné mať komplex riešení, aby bolo možné dospieť k zdarnému koncu. „Myslím si, že my ten komplex riešení máme, len ho treba zrealizovať," dodala ministerka.

Stratifikácia nemocníc má zaviesť novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti. Zmyslom je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita zdravotnej starostlivosti. Kvalita a efektívne využitie zdrojov majú byť tiež podporené vytvorením úrovní nemocníc - lokálna, regionálna, národná, špecializované a kompetenčné centrá - so zadefinovanými rozsahmi poskytovanej starostlivosti a minimálnymi počtami zdravotných výkonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok