K sledovaniu Čižnára sa vyjadrila i etická komisia. Je znepokojená

TA3 TASR
25.10.2019 12:25

Etická komisia prokuratúry je znepokojená správami o údajnom sledovaní a lustrovaní prokurátorov a iných verejne činných osôb. Reaguje tak na informácie Televízie JOJ, podľa ktorých dal Marian Kočner okrem novinárov sledovať aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Etická komisia prokuratúry kriticky a s poľutovaním vníma fakt, že prokurátor Dobroslav Trnka a ďalší prokurátori nereagovali na jej výzvu a generálneho prokurátora SR nepožiadali o prerušenie výkonu ich funkcie prokurátora. Predseda komisie Jozef Sedlák hovorí v tejto súvislosti nielen o porušení interných pravidiel, ale negatívneho dosahu na celý prokurátorský stav.

Etická komisia prokuratúry konanie Dobroslava Trnku a ďalších prokurátorov považuje za porušenie článku č. 4 Etického kódexu prokurátora, upravujúceho dôveryhodnosť. "Zároveň zastávame názor, že zotrvávanie Dobroslava Trnku a ďalších prokurátorov vo funkciách výrazne narúša dôveru verejnosti v prokurátorský stav," tlmočil Sedlák stanovisko komisie.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka zatiaľ nepovedal, či si dočasne preruší funkciu prokurátora. Či tak urobí sa rozhodne až po skončení súčasnej práceneschopnosti. Po zverejnení komunikácie s obvineným a obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom ho k tomu, aby zvážil prerušenie funkcie prokurátora, vyzvala okrem Etickej komisie prokuratúry aj Rada prokurátorov a tiež ústavní činitelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok