Uhrík zosmiešňoval transrodovú poslankyňu, môže mať problém

TA3 TASR
25.10.2019 10:28

Slovenský europoslanec Milan Uhrík môže v Európskom parlamente čeliť disciplinárnemu konaniu pre status na sociálnej sieti. Práve v ňom zosmiešnil poslankyňu Petru De Sutterovú pre jej transrodové správanie sa.

Uhrík zosmiešňoval transrodovú poslankyňu, môže mať problém
Youtube.com/ĽSNS

De Sutterová je uznávaná profesorka

Uhrík v správe z 18. októbra upozornil na "prehnitosť bruselských inštitúcií", pričom uviedol, že "poslankyňa De Sutter je 56-ročný belgický chlap, transvestita". "A teraz si predstavte, že toto čudo rozhoduje aj o budúcnosti Slovenska, európskych rodín, európskej civilizácie a kultúry," uviedol poslanec.

De Sutterová — podľa informácií TASR — už bola o tomto statuse informovaná. Belgičanka je členkou politickej frakcie Zelených, za ktorú získala predsednícke kreslo Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov. TASR oslovila poslanca Uhríka, aby sa ku kauze vyjadril. "Disciplinárneho konania sa nebojím, napísal som len pravdu — že je to 56-ročný belgický chlap," uviedol, pričom dodal, že na objektívnom fakte, že biologicky nie je ženou, to nič nemení.

Priznal, že najhoršie slovíčko, ktoré v statuse použil je "čudo", po anglicky queer, zo skratky LGBTIQ+, ktorú táto komunita používa. Dodal, že nazvať niekoho čudákom nemôže byť podkladom na disciplinárne stíhanie poslanca EP, pričom ani samotné disciplinárne konania by ho neumlčali.

Lucia Ďuriš Nicholsonová upozornila, že spolu s inými poslancami zvažuje podať oznámenie šéfovi EP Davidovi Sassolimu, aby začal konať prostredníctvom disciplinárneho výboru. S De Sutterovou sa stretáva vo Výbore pre zamestnanosť. Spresnila, že transrodová europoslankyňa, ktorá je bývalou uznávanou profesorkou gynekológie na Univerzite v Gente, neprišla do EP riešiť zmenu svojho pohlavia, ale zaoberá sa otázkami verejného zdravia, klimatických zmien a ochranou spotrebiteľov.

Beňová: Je to prejav absolútnej úbohosti

Myslí si, že "keď v Európskom parlamente nemá (europoslanec) žiadnu agendu a keď mu nedovolia pracovať ani na jednom legislatívnom návrhu, vtedy sedí v kancelárii a rieši pohlavia kolegov a kolegýň". Zároveň zdôraznila, že sa s belgickou poslankyňou stretla na rokovaniach a vždy dokázala zaujať svojou perfektnou angličtinou, konštruktívnymi nápadmi a názormi napríklad o prepojení systémov sociálneho zabezpečenia.

Ivan Štefanec potvrdil, že možnosť disciplinárneho konania bude koordinovať s ďalšími slovenskými poslancami. "Kritika pána Uhríka nebola vedená vo vecnej rovine a netýkala sa práce či politických postojov. Ide o osobný útok na človeka. Uhrík je predstaviteľom strany, ktorej členovia by mali byť tí poslední, kto na podobné veci poukazujú," povedal Štefanec.

Monika Beňová je kvestorkou a teda súčasťou vedenia EP. Podľa jej slov extrémisti si vždy namiesto práce hľadajú na kom by sa mohli bezdôvodne vyvyšovať. "De Sutterová, ktorú si Uhrík vybral za svoj terč, je okrem iného profesorkou v oblasti reprodukčnej medicíny a bola rovnako ako ostatní poslanci EP legitímne zvolená v májových voľbách. Spochybňovanie kohokoľvek len na základe rodovej identity, považujem za prejav absolútnej úbohosti," uviedla Beňová. Dodala, že uvedený status je dôkazom, že europoslanec za Kotlebovu extrémistickú stranu si namiesto toho, aby sa v EP snažil presadiť aspoň niečo z toho, čo svojim voličom nasľuboval, radšej zaoberá výzorom iných ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok