Čo keby to boli Európania, pýtajú sa v Číne po šokujúcom náleze

TA3 TASR
25.10.2019 09:33

Británia a ostatné európske krajiny musia prijať istú zodpovednosť za smrť 39 ľudí, zrejme čínskych občanov, ktorých našli v kamióne neďaleko Londýna. Uviedol to čínsky denník Global Times.

Záchranári a polícia objavili telá 31 mužov a ôsmich žien v stredu v priemyselnom komplexe v meste Grays v grófstve Essex, približne 30 kilometrov od britskej metropoly, pripomína agentúra Reuters s tým, že ilegálni migranti sa už roky snažia ukrytí v kamiónoch dostať do Británie, často z európskej pevniny. V roku 2000 objavili 58 mŕtvych Číňanov v kamióne v prístave Dover.

Čínsky denník v súvislosti s najnovšou tragédiou uviedol, že "takéto závažné humanitárne nešťastie sa stalo pred očami Britov a Európanov". "Je jasné, že Británia a príslušné európske krajiny si neplnia svoju povinnosť chrániť týchto ľudí pred takouto smrťou," konštatoval denník. Aj keď by sa zistilo, že ich vpašovali do krajiny, svoju smrť si nezavinili, uviedol denník Global Times, ktorý je vydávaný oficiálnym denníkom People's Daily (Žen-min ž'-pao) čínskej komunistickej strany. "Len si predstavme, aké dôkladné opatrenia by prijali európske krajiny, ak by nejakým spôsobom takto hromadne tragicky prišli o život desiatky Európanov," dodali čínske noviny.

Čína zatiaľ nepotvrdila, že obete v kamióne sú jej občania, a čínske veľvyslanectvo v Londýne v piatok uviedlo, že do Essexu vyslalo tím, ktorý sa stretol s tamojšou políciou. "Britská polícia oznámila, že overuje identitu mŕtvych a v súčasnosti nevie s určitosťou povedať, že išlo o čínskych občanov," uviedlo veľvyslanectvo. Vodiča kamióna, 25-ročného muža zo Severného Írska, zatkli pre podozrenie z vraždy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok