Opozícia protestovala, keď Glváč predsedal schôdzi parlamentu

TA3 TASR
24.10.2019 19:17

Opoziční poslanci odmietajú, aby viedol schôdzu NR SR jej podpredseda Martin Glváč. Žiadajú, aby schôdzi predsedal niekto iný. V pléne sa do rozpravy prihlásili viacerí opoziční poslanci, nevystúpili však k aktuálne predloženému návrhu, namiesto toho poukázali na jeho údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom.

Podľa opozície sa spreneveril svojej funkcii

Glváč sa podľa nich spreneveril svojej funkcii a znevažuje svojou prítomnosťou v pozícii podpredsedu všetko to, čo je v parlamente prerokúvané. Ondrej Dostál (SaS) počas rozpravy v pléne povedal, že chce predložiť procedurálny návrh, aby schôdzu neviedol Glváč. Argumentoval tým, že by to nemal robiť človek, ktorý oslovoval mafiána Mariana Kočnera "Majko" a podvodníka Ladislava Baštrnáka "Lacko". Glváč reagoval tým, že rokovací poriadok presne stanovuje, kedy je možné podať procedurálny návrh. Navrhol, aby sa o návrhu hlasovalo v pondelok.


Anna Zemanová (SaS) skonštatovala, že bola pripravená poukázať na viaceré faktory v súvislosti s predloženým zákonom o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Nemôže to však urobiť, pretože Glváč vo funkcii podpredsedu podľa nej znevažuje prerokúvané témy. Považuje za neprípustné, aby takto podozrivý človek predsedal schôdzi. "Nechceme vás tu vidieť, nechceme vás tu my, nechcú vás tu občania," vyhlásila Jana Cigániková (SaS) s tým, že Glváč komunikoval s vrahom. Glváč reagoval tým, že s vrahom komunikoval predseda SaS Richard Sulík. Cigániková dodala, že pokiaľ predsedá schôdzi, nedočká sa od opozičných poslancov žiadneho iného príspevku.

Líder hnutia OĽANO Igor Matovič opätovne poukázal na to, že Glváč klamal o svojich stretnutiach s Marianom Kočnerom. Nahlas čítal úryvky z ich komunikácie. Glváč by mal podľa neho odísť z funkcie podpredsedu. V pléne padli slová ako sluha a kamarát mafiána, hanba parlamentu a podobne. Podľa poslancov by mal Glváč "chodiť po kanáloch" a nie predsedať schôdzi. Do diskusie sa Glváčovi stranícki kolegovia nezapojili. V pléne sedelo len niekoľko koaličných poslancov.

Glváč komunikáciu popiera

Glváč sa ku komunikácii vyjadril na sociálnej sieti. „Za vrchol absurdnosti považujem, že by som si mal kupovať loď od Mariana Kočnera,“ tvrdí Glváč. Veľká časť zverejnenej komunikácie sa týka debát ohľadom lodí. V správach z Viberu ponúka Kočner svoju starú loď za 950.000 eur. „Je vrcholom absurdnosti, že po vyvodení zodpovednosti za moju údajnú komunikáciu volá Richard Sulík a Igor Matovič,“ uviedol v stanovisku Glváč a pripomenul stretnutia Sulíka a Matoviča s Kočnerom.

Glváč popiera aj stretnutie s Františkom Imreczem a Dušanom Pátekom, rovnako ako dosadzovanie lekára na miesto primára kliniky. „Vyzývam orgány činné v trestnom konaní, aby mi oznámili údaje z Kočnerovej Threemy a iných aplikácií, ako boli získané tieto informácie a ktoré osoby mohli týmito údajmi a zariadeniami disponovať a pozmeňovať ich,“ tvrdí Glváč s tým, že nevidí dôvod na vyvodenie osobnej zodpovednosti.

Údajnú komunikáciu medzi Kočnerom a Martinom Glváčom rozposlal redakciám Matovič. Glváč popiera stretnutia s Kočnerom po roku 2012. Z ich údajnej komunikácie od roku 2016 vyplýva, že sa mali stretnúť aj v tom čase.

Údajnú komunikáciu medzi Kočnerom a Martinom Glváčom rozposlal redakciám Matovič. Glváč popiera stretnutia s Kočnerom po roku 2012. Z ich údajnej komunikácie od roku 2016 vyplýva, že sa mali stretnúť aj v tom čase.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok