Samozvaného kráľa Zemplína nepustili z väzby

TA3, TASR
25.7.2012 13:35

Východoslovenský veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha, považovaný za kráľa Zemplína zostáva naďalej vo väzbe za mrežami. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR, ktorý tak zamietol sťažnosť špeciálneho prokurátora voči nedávnemu rozhodnutiu ŠTS v Pezinku.

Samozvaného kráľa Zemplína nepustili z väzby
SITA

ŠTS ho prepustil z väzby, pretože pominuli dôvody väzby - ovplyvňovanie svedkov, keďže boli už vypočutí, a pominul aj dôvod pokračovania v trestnej činnosti, keďže už podnikateľ nie je konateľom, či vlastníkom ani jednej zo svojich desiatok firiem. NS tak dnes zrušil júlové rozhodnutie ŠTS a zamietol žiadosť podnikateľa, aby bol prepustený. Zároveň NS neprijal ním ponúknutú kauciu vo výške 50.000 eur a ani podnikateľov písomný prísľub. TASR o tom informovala Kancelária predsedu NS. Mikuláš Vareha teda prepustený z Ústavu na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici dnes nebude.

Za mrežami je od vlaňajšej jari, po tom, ako ho 1. marca 2011 zadržali a obvinili. "Sudca pre prípravné konanie prepustil obvineného z väzby," informovala TASR nedávno - v stredu 18. júla o utorkovom (17.7.) rozhodnutí ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, jeho hovorkyňa Katarína Kudjáková. Podnikateľ ponúkol kauciu vo výške 50.000 eur a zároveň písomne prisľúbil, že sa nebude vyhýbať trestnému stíhaniu, či súdnemu konaniu. Mikuláš Vareha však vtedy zatiaľ vo väzbe zostal, prokurátor totiž voči rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej práve dnes rozhodoval senát NS SR.

Mikuláša Varehu najskôr obvinili z daňových podvodov vo výške 29 miliónov eur, ktorých sa mal dopustiť v posledných rokoch. Jeho firmy údajne medzi sebou fiktívne obchodovali. Neskôr v druhej polovici apríla minulého roku jeho obvinenie rozšírili o daňové podvody za ďalších 11 miliónov eur. V prípade dokázania viny mu hrozí trest až 16 rokov odňatia slobody. Bol konateľom a vlastnil až takmer 80 spoločností. Z nich bolo 51 registrovaných ako platcovia DPH.

Jeden zo spoluobžalovaných v kauze samozvaného kráľa Zemplína V. uzavrel koncom mája tohto roku s prokurátorom dohodu o vine a treste a ŠTS v Pezinku ho odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní päť rokov. "Dohodu o vine a treste, uzavrel občan Maďarskej republiky Mihaly Molnár  obvinený zo zločinu skrátenia dane a poistného. Ako konateľ spoločnosti si uplatňoval neoprávnene odpočet DPH. celkovo tak Slovenskej republike spôsobil škodu 19,7 milióna eur," potvrdila vtedy pre TASR hovorkyňa Kudjáková.

Podľa dostupných informácií Molnár v rokoch 2009 a 2010 uzavrel minimálne 20 fiktívnych obchodných transakcií s Mikulášom Varehom. Malo ísť o odpredaj štepných púčikov pričom si neoprávnene uplatňoval odpočet DPH, pretože voči daňovému úradu vykazoval z týchto obchodov stratu. Polícia zadržala Mikuláša Varehu 1. marca 2011 na východnom Slovensku v skorých ranných hodinách. Údajne sa v uplynulých rokoch dopustil spomínaného daňového podvodu vo výške takmer 29 miliónov eur.

Na tlačovej konferencii o tom vtedy informoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). "Voči obvinenému bolo vznesené obvinenie pre trestný čin z krátenia dane a poistného za fiktívne obchody, ktoré robil v rámci svojich spoločností, ktorých bolo niekoľko desiatok, s fiktívnym tovarom, na základe ktorých si uplatnil odpočet DPH v celkovej výške 866 miliónov korún," povedal vtedajší minister. Celkovo pritom štát tomuto podnikateľovi v rokoch 2007 až 2010 vyplatil 986 miliónov korún (32,7 milióna eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok