Zločincovi gentlemanovi nepomohla ani plastika, zradila ho žena

TA3 ČTK
26.10.2019 10:00

Spolu s Clydeom a jeho parťáčkou Bonnie alebo s "Baby face" Nelsonom patril k zločineckým hviezdam. John Dillinger bol postrachom policajtov a baniek. Pre FBI bol "verejným nepriateľom číslo jedna", vďaka pravdivým aj vymysleným historkám ho počas hospodárskej krízy verejnosť videla ako novodobého Robina Hooda.

Zločincovi gentlemanovi nepomohla ani plastika, zradila ho žena
Wikimedia Commons

Zastrelili nesprávneho muža?

Od smrti Dillingera prešlo už 85 rokov, rovnako dlho však kolujú zvesti, že policajti zastrelili nesprávneho človeka - Dillingerovho dvojníka. John Dillinger sa narodil 22. júna 1903 v Indianopolise. Keď mal štyri roky, zomrela mu matka a výchovy sa ujal prísny otec. Dillinger začal mať problémy so zákonom už v trinástich rokoch, neskôr sa prihlásil k námorníctvu. V armáde však vydržal len niekoľko mesiacov, ušiel a dal sa k zločineckému gangu.

Prvá etapa jeho zločineckej kariéry sa mu veľmi nevydarila, veľmi skoro ho zatkli a odsúdili na desať rokov vo väzení. Za mrežami zbieral skúsenosti a zoznámil sa s vtedajšou elitou medzi bankovými lupičmi ako boli Harry Pierpont, Charles Makley alebo Russell Clark. Niektorí z nich sa neskôr stali členmi Dillingerovho gangu.

Dillingerov prepadový oddiel

V roku 1933 Dillinger už ako ostrieľaný kriminálnik ušiel z väzenia a založil si vlastný gang, ktorý sa postupne čoraz viac uchyľoval k brutalite. Prvú banku so svojimi komplicmi vykradol v júli 1933, len niekoľko týždňov po svojom úteku z väzenia. Potom nasledovalo ďalších šesť bánk. FBI založila špeciálny 40-členný tím, takzvaný "Dillingerov prepadový oddiel", ktorý ho mal vypátrať. Pre vtedajšieho šéfa FBI Johna Edgara Hoovera to bola hlavná priorita.

V septembri 1933 Dillingera pri vykrádaní banky v Ohiu opäť zatkli, ale vzápätí sa mu podarilo za pomoci jeho gangu, ktorý sa vydával za policajtov, utiecť. Pole pôsobnosti Dillingerovej skupiny siahalo od Floridy až po Arizonu.

Zdvorilosť za každých okolností

V januári 1934 bol Dillinger opäť zatknutý. Keď v hoteli Congress v arizonskom Tucsone vypukol požiar, gangstri chceli podplatiť hasičov, aby im pomohli schovať zbrane. Hasiči však zločincov poznali a prezradili ich polícii. Dillingerovi sa však opäť podarilo ujsť a jeho vystupovanie, uhladený zovňajšok aj gentlemanské správanie voči rukojemníkom, ktorým sa vždy zdvorilo predstavil, mu čoraz viac zvyšovali popularitu medzi obyčajnými ľuďmi, ktorých sužovala veľká hospodárska kríza.

Jeden z najdramatickejších stretov s políciou zažil Dillinger s kumpánmi v severnom Wisconsine na mieste s názvom Little Bohemia Lodge. Zločinecká partia sa sem na jar 1934 prišla schovať pred políciou, ale jeden z tamojších obyvateľov ich prezradil. Agenti FBI sa po príjazde na miesto pustili s gangom do divokej prestrelky. O život prišiel nevinný človek aj jeden z policajtov. Dillinger a jeho muži nakoniec vyskočili z druhého poschodia budovy, kde sa skrývali, a ušli do lesa. Little Bohemia Lodge dnes funguje ako reštaurácia, ktorej steny zdobia artefakty z osudného dňa a omietky sú stále prederavené guľkami.

Zradila ho láska

Na Dillingerovu hlavu nakoniec vypísali odmenu 10 000 dolárov. Dillinger na to reagoval ako pravý filmový hrdina a nechal si urobiť plastickú operáciu. Počas zákroku takmer zomrel. Navyše sa pokúsil kyselinou znemožniť identifikáciu odtlačkov prstov.

Vypísaná odmena sa nakoniec Dillingerovi pravdepodobne stala osudnou. Slávneho zločinca zradila jeho vtedajšia láska Anne Sageová, s ktorou si 22. júla 1934 vyšiel v Chicagu do kina. Keď po premietaní vychádzal von, polícia už naňho čakala. Dillinger siahol po zbrani a polícia spustila streľbu. Zasiahli ho tri guľky a desať minút pred jedenástou v noci zomrel. Mal len 31 rokov.

Osud lupiča, ktorému podľa pamätníkov chýbali akékoľvek zábrany, inšpiroval filmárov aj spisovateľov. V roku 1973 mal premiéru film Dillinger, kde si zločinca zahral Warren Oates. V roku 2009 vznikol film Verejní nepriatelia s Johnym Deppom v hlavnej úlohe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok