Upálenie dievčaťa šokovalo, súd vymeral 16 trestov smrti

TA3 SITA
24.10.2019 10:12

V prípade šokujúcej vraždy tínedžerky z Bangladéša, ktorú upálili zaživa za nahlásenie sexuálneho obťažovania, udelil súd 16 osobám trest smrti za vraždu.

Upálenie dievčaťa šokovalo, súd vymeral 16 trestov smrti
SITA/AP (ilustračné foto)

Devätnásťročnú Nusrat Džahan Rafiovú poliali horľavinou a podpálili 6. apríla na streche islamskej školy v malom meste Feni, asi 160 kilometrov od Dháky. Medzi obvinenými bol riaditeľ školy, ktorého sa trestné oznámenie týkalo, ako aj najmenej dvaja spolužiaci.

Polícia uviedla, že vraždu nariadil z väzby riaditeľ školy. Študentku nechal vylákať na strechu školy, kde ju obkolesili štyria alebo piati ľudia v burkách. Keďže trvala na tom, že oznámenie nestiahne, podpálili ju. Chceli pritom, aby to vyzeralo ako samovražda. Avšak Rafiová, ktorá utrpela popáleniny na 80 percentách tela, ešte dokázala o udalostiach vypovedať, než ťažkým zraneniam o štyri dni neskôr podľahla.

Prípad vyvolal v Bangladéši i vo svete veľké pobúrenie a upriamil pozornosť na sexuálne obťažovanie žien v tejto ázijskej krajine. Viedol tiež k sérii protestov požadujúcich spravodlivosť, po čom nasledoval jeden z najrýchlejších procesov, aké štát zažil. Prokurátor Háfiz Ahmed novinárom vo štvrtok povedal, že "trestu za vraždu v Bangladéši nikto neunikne".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok