Starosta Pekingu odstúpil v čase škandálu okolo záplav

TASR
25.7.2012 09:18

Starosta Pekingu a jeho zástupca odstúpili z úradov, informovali čínske štátne médiá. Zrejme ide o zvyčajnú výmenu predstaviteľov na týchto postoch, ale prichádza v čase, keď verejnosť spochybňuje postup radnice pri riešení následkov hrozivých búrok a lejakov.

Starosta Pekingu odstúpil v čase škandálu okolo záplav
SITA

Oznámenie o odstúpení starostu Kuo Ťin-lunga a jeho zástupcu Ťi Lina prišlo v čase, keď meteorológovia hlásia ďalšie lejaky v Pekingu a objavujú sa signály, že počet obetí víkendového lejaku a následných tragických záplav môže ešte prudko stúpnuť. Oficiálna tlačová agentúra Sinchua informovala, že najvyšší predstaviteľ najviac zasiahnutej mestskej časti Fang-šan uviedol, že ich údaje o úmrtiach a ranených sú iba predbežné.

Čínska centrálna televízia dnes zverejnila zábery amatérskeho videa zo sobotňajších smrtiacich náhlych záplav, ktoré zasiahli Fang-šan, a zachytávali obrovský, vysoký prúd hnedej vody valiaci sa ulicami. Mal dostatočnú silu na to, aby so sebou odnášal aj autá.

V súvislosti s povýšením starostu Kuo Ťin-lunga na post mestského tajomníka komunistickej strany nie je jeho odstúpenie neočakávané. Odstúpil tiež jeden z jeho zástupcov Ťi Lin a štátne médiá už skôr informovali, že Ťi Lin prevzal funkciu šéfa mestského politického a právneho výboru.

Obrovské záplavy boli veľmi nepríjemnou záležitosťou pre čínsku metropolu, ktorá minula miliardy dolárov na modernizovanie mesta, ale očividne bol zanedbaný odtokový systém. Sinchua oznámila, že úradujúcim starostom sa stal Wang An-šun, ktorý je predstaviteľom mesta od roku 2007. Pekinský meteorologický ústav varoval, že v Pekingu treba dnes a vo štvrtok očakávať husté lejaky a náhle záplavy a v horských okrajových častiach vrátane Fang-šanu aj zosuvy bahna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok