Ako obmedziť moc oligarchov? PS a Spolu predstavili Lex Haščák

TA3 SITA
23.10.2019 12:33

Koalícia PS a Spolu predstavila takzvaný Lex Haščák. Cieľom dvojice zákonov je obmedziť moc oligarchov v médiách a v zdravotníctve.

Ako obmedziť moc oligarchov? PS a Spolu predstavili Lex Haščák
TASR/Martin Baumann

Zápis majiteľov médií do registra partnerov verejného sektora, odhalenie ich vlastníckej štruktúry či zákaz pre ich ďalšie podnikateľské aktivity v inej sfére so štátom. To sú všetko legislatívne návrhy koalície strán Progresívne Slovensko a Spolu občianska demokracia, ktoré dnes predstavili na tlačovom brífingu. Podľa poslanca Miroslava Beblavého je hlavným dôvodom predkladanej legislatívy príliš veľký vplyv finančných skupín aj v mediálnej oblasti.

"Návrh prezentovaný PS/Spolu vnímame ako súčasť predvolebnej kampane a populistický nezmysel, ktorý absolútne nerieši súčasné problémy slovenského zdravotníctva," povedal hovorca skupiny Penta Gabriel Tóth.

Zákony plánuje koalícia predložiť na najbližšiu schôdzu Národnej rady SR. Podnikateľom chce dať čas dva roky na to, aby sa vzdali svojho biznisu so štátom v prípade, že vlastnia médiá. Beblavý nekonkretizoval, kedy by sa majitelia médií mali zapísať do registra partnerov verejného sektora, ktorý spadá pod takzvaný protischránkový zákon.

„Časť z médií sa stáva silným nástrojom ekonomických záujmov. Navrhujeme dve veci, aby sa majitelia museli zapísať do registra partnerov verejného sektora. Aby skrátka boli jasné a zrejmé jednotlivé vlastnícke štruktúry. Tiež navrhujeme, aby majitelia médií nemohli vo veľkom obchodovať so štátom v inej sfére,“ vysvetlil Beblavý. Ak by majitelia svoje podnikateľské aktivity v inej sfére nepredali, hrozila by im v prípade schválenia návrhu finančná pokuta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok