Turecko posiela k sýrskym hraniciam expertov na chemické zbrane

TASR
25.7.2012 07:14

Turecká armáda vyslala dnes do oblasti hraníc so Sýriou tím špecialistov na ochranu pred chemickými zbraňami. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Turecko posiela k sýrskym hraniciam expertov na chemické zbrane
SITA

K opatreniu pritom došlo po tom, čo hovorca sýrskeho ministerstva zahraničných vecí Džihád Makdísí v pondelok uviedol, že Sýria by chemické zbrane síce nikdy nenasadila proti povstalcom alebo civilistom v krajine, avšak mohla by ich použiť proti zahraničným agresorom.

Podľa tlačovej agentúry Dogan bol už pred dvoma mesiacmi tím tureckých špecialistov premiestnený zo západného Turecka do centrálnej časti krajiny. Časť špecialistov sa najnovšie presunula k sýrskym hraniciam.
Agentúra Dogan neuviedla zdroj informácií. Turecká armáda ani vláda sa zatiaľ k správam nevyjadrili.

 


Sýrska armáda presúva tisícky vojakov do bojmi zmietaného mesta Aleppo

Sýrska armáda dnes presunula tisícky vojakov z provincie Idlib na severozápade krajiny do mesta Aleppo, v ktorom prebiehajú tvrdé boje medzi armádnymi jednotkami a povstalcami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na opozičných aktivistov.

Povstalci zároveň útočili na presúvajúce sa armádne jednotky v oblasti Džabal al-Záwija.
"Dobrou správou je, že odišli z oblasti Džabal al-Záwija, zlou správou je, že mieria do Aleppa," uviedol nemenovaný zdroj z prostredia povstalcov.

V najväčšom sýrskom meste Aleppo dnes došlo k výraznej eskalácii bojov po tom, čo lietadlá sýrskej armády bombardovali povstalecké pozície na východe mesta ležiaceho na severe krajiny. Jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi v ostatných dňoch spustili tvrdé protiofenzívy proti povstalcom, ktorí minulý týždeň obsadili časti Aleppa aj metropoly Damask. Armáda už údajne znovu dostala pod kontrolu povstalcami ovládané štvrte v hlavnom meste.

Turecko uzavrie všetky hraničné priechody so Sýriou

Turecko by malo dnes uzavrieť svoju stranu hraničných priechodov so Sýriou. S odvolaním sa na ministra obchodu Hayatiho Yaziciho o tom informovala turecká spravodajská televízia NTV. Predstaviteľ ministerstva obchodu pre agentúru Reuters povedal, že uzavretie priechodov je reakciou na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu, pričom sa týka len troch priechodov, ktoré sú ešte otvorené.

Opatrenie prichádza po tom, ako sýrski povstalci získali minulý týždeň kontrolu nad sýrskou stranou viacerých priechodov na hranici s Tureckom. Po zatvorení tureckej strany nebudú môcť cez hranicu prechádzať vozidlá, utečenci zo Sýrie prekračujú tureckú hranicu pašeráckymi trasami.

Kedysi dobré vzťahy medzi Tureckom a Sýriou sa zhoršili po vypuknutí protestov proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada pred 17 mesiacmi. Turecko poskytlo útočisko desaťtisícom sýrskych utečencov i povstalcov a vyzýva Asada na odstúpenie po tom, ako nereagoval na apely na reformy. Napätie medzi oboma krajinami výrazne narástlo po júnovom zostrelení tureckého lietadla sýrskou armádou.

Popredný generál Tlas potvrdil, že prebehol k opozícii

Generál sýrskej armády Manáf Tlas, ktorý je zároveň bývalým blízkym priateľom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, potvrdil pre televíziu al-Arabíja, že prebehol k opozičným povstalcom. Informovali o tom agentúry Associated Press a DPA.

Podľa Tlasa, ktorý od svojej dezercie po prvý raz predstúpil pred médiá, musia Sýrčania spolu pracovať na budovaní novej a slobodnej krajiny.Syn exministra obrany Mustafu Tlasa sa tak stal najvyššie postaveným predstaviteľom režimu, ktorý podľa povstalcov počas uplynulých 17 mesiacov bojov a 19.000 obetí krviprelievania prešiel k opozícii.

Podľa pozorovateľov je dezercia brigádneho generála sýrskych republikánskych gárd Tlasa povzbudením pre povstalcov, že sa k nim čoskoro pridajú aj ďalší vysokopostavení predstavitelia armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok