Bugárovci idú do volieb sami, koalícia Maďarov padla

TA3 TASR
23.10.2019 09:10

Veľká maďarská koalícia, ktorá mala veľkú šancu dostať sa do parlamentu, padla. SMK odmietla návrh na spoluprácu s vládnym Mostom-Híd, ktorý vyrokovali stranícke delegácie. Zahodili historickú príležitosť, reagoval Most-Híd.

Podľa vyrokovaného návrhu mali strany spoločne kandidovať aj s MKDA na jednej kandidačnej listine. MKDA mala vytvoriť volebnú stranu s názvom Strana regiónov Most MK. Predsedovia strán nemali byť na čele kandidátky. Predsedníctvo SMK túto dohodu napokon odmietlo. Rokovania maďarských strán by však mali pokračovať. "SMK odmietnutím tohto návrhu zahodila historickú príležitosť. Trojica strán ponúkla najúčinnejší spôsob vytvorenia jednoty pre menšiny," uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme. Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce, napokon sa dohodli tieto tri strany. Rokovali aj ďalšie dva subjekty Maďarské Fórum a vznikajúce hnutie Spolupatričnosť.

Rozhodnutie SMK potvrdil aj tlačový tajomník strany Róbert Králik. "Republikové predsedníctvo SMK na zasadnutí prerokovalo navrhované parametre dohody o vytvorení volebnej strany so stranami Most-Híd a MKDA, a pre zmenenú politickú situáciu sa rozhodlo dohodu neprijať," informoval. SMK chce podľa Králikových slov aj s ohľadom na názory okresných štruktúr strany a jej voličov iniciovať ďalšie rokovania za účasti všetkých piatich maďarských politických strán.

Maďarské fórum v reakcii uviedlo, že rozhodnutie SMK víta. "Zvíťazil zdravý rozum a nespojí sa so zlom a koaličným partnerom Róberta Fica. Dúfame, že čoskoro sa vrátime k rokovaciemu stolu a strany Magyar Fórum – Maďarské fórum, SMK, Összefogás-Spolupatričnosť a zástupcovia mimovládnych organizácií  vytvoria  jednotnú a dôstojnú  maďarskú alternatívu pre maďarských voličov," tvrdia predstavitelia fóra.

Zoskupenie malo mať názov Strana regiónov Most MK. Ani jeden z predsedov strán nemal byť na čele kandidačnej listiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok