Letné dni na konci októbra. Na Slovensku opäť padajú rekordy

TA3 SITA
22.10.2019 13:42

V pondelok padali na Slovensku opäť teplotné rekordy. „V nižších polohách sme ojedinele zaznamenali aj letný deň, čo je 25 °C a viac, a podľa operatívnych údajov z našich automatických staníc bol hneď na niekoľkých staniciach prekonaný rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 21. október,“ uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Letné dni na konci októbra. Na Slovensku opäť padajú rekordy
TASR (ilustračná fotografia)

Rekord zaznamenali napríklad v Prievidzi, kde namerali 25,3 °C, pričom doterajší rekord z roku 2012 mal hodnotu 24,0 °C. Rekordne teplo bolo aj v Telgárte, na Sliači, v Tisinci, na Skalnatom plese, v Trebišove a v Poprade.

„Najvýraznejší prepis historických tabuliek rekordov sa podaril na stanici Chopok, kde sme namerali až 15,5 °C,“ konštatoval SHMÚ. Ide o najvyššiu októbrovú teplotu vzduchu nameranú na tejto vysokohorskej stanici (2005 m n. m.). Doteraz bolo na Chopku v októbri najteplejšie 10. októbra 1995, keď teplota dosiahla 14,8 °C. Najteplejšie bolo v Hurbanove, kde namerali 25,7°C, čo je druhé najvyššie maximum teploty vzduchu namerané v priebehu druhej polovici októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok