Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čile spúšťa prvú linku s elektrickými autobusmi v Latinskej Amerike

Čile spúšťa prvú linku s elektrickými autobusmi v Latinskej Amerike
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čilské hlavné mesto Santiago, ako veľká metropola s viac ako piatimi miliónmi obyvateľov, čelí silnému znečisteniu ovzdušia. Aj preto sa vláda rozhodla spustiť to, čo označuje ako „prvú linku elektrických autobusov v Latinskej Amerike“, ktorý nahradí jednu z hlavných dopravných trás hlavnom meste.

Väčšinu elektrických autobusov, ktoré tvoria čilskú elektrickú flotilu, dodal čínsky výrobca BYD. Príspevok spoločnosti do systému verejnej dopravy v Čile predstavuje 285 nových plne elektrických autobusov, čo sú tri štvrtiny z celkových 386 vozidiel. Podľa BYD je to najväčšia flotila čisto elektrických autobusov na svete mimo Číny a týchto 285 ekologických autobusov by malo v Santiagu znížiť emisie ekvivalentné viac ako 9 400 konvenčným vozidlám.

V Santiagu, hlavnom meste Čile, bude premávať 285 plne elektrických autobusov od čínskej spoločnosti BYD.

O elektrických autobusoch BYD sa tvrdí, že ich prevádzka v Santiagu by mala byť asi o 70 percent lacnejšia, ako súčasná prevádzka ťažko znečisťujúcich autobusov poháňaných dieselovým motorom. Batérie poskytnú na jedno nabitie dojazd približne 250 kilometrov a do plnej kapacity sa dajú nabiť približne za päť hodín. Medzi ďalšie funkcie elektrických autobusov BYD patrí nízka podlaha, zabudované Wi-Fi pripojenie a USB nabíjačky prNový elektrický terminál v Peñalolén.e nabíjanie mobilných zariadení.

Samotný autobusy sa nabíjajú na dvoch vyhradených termináloch v Santiagu a začnú premávať po trase, ktorá spája deväť susedných štvrtí s centrom Santiaga. Elektrické autobusy tak budú k dispozícii pre približne 660 000 ľudí. Na trase vyrastie štyridsať nových autobusových zastávok, ktoré budú vybavené informačnými displejmi, LED svetlami, USB nabíjačkami a priestorom pre parkovanie bicyklov.