Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veľká a rýchla 3D tlačiareň HARP môže spôsobiť revolúciu vo výrobe

Veľká a rýchla 3D tlačiareň HARP môže spôsobiť revolúciu vo výrobe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa čoraz viacej vyrábajú prototypy alebo iné položky tlačené 3D tlačiarňou, požitie 3D tlačiarní pre masovú priemyselnú výrobu je stále obmedzené. To by sa však v blízkej budúcnosti mohlo zmeniť vďaka novému modelu 3D tlačiarne, ktorý je označovaný ako „najväčšia 3D tlačiareň s najvyšším výkonom vo svojej triede“.

Prototyp tlačového zariadenia, ktoré vyvinuli vedci z univerzity Northwestern v Illinois, nesie názov HARP (skratka z high-area rapid printing, čo znamená rýchla tlač vo veľkom priestore). Táto 3D tlačiareň meria na výšku takmer 4 metre a na tlačové lôžko s plochou 0,23 štvorcového metra je schopná vytlačiť až 0,5 metra materiálu za hodinu. Tlačiareň pritom dokáže vytvárať objekty, ktoré sú tvrdé a odolné, mäkké a pružné, či dokonca aj keramické.

Prototyp stereolitografickej 3D tlačiarne HARP.

HARP je typom stereolitografickej tlačiarne, čo znamená, že namiesto ukladania vrstiev roztaveného plastu, ktoré následne stvrdnú, svieti lúč ultrafialového svetla do kade s tekutou živicou. To spôsobí, že živica v týchto konkrétnych oblastiach polymerizuje na trojrozmernú pevnú látku. Keď sa tlačové lôžko vertikálne pohybuje okolo svetelného zdroja, vytvárajú sa objekty vrstvu po vrstve.

Počas polymerizácie živice sa však zvyčajne produkuje veľké množstvo tepla. To môže nielen poškodiť samotný stoj, ale tiež sa môžu na tlačených predmetoch vytvárať praskliny alebo iné deformácie. Z tohto bývajú stereolitografické tlačiarne malé a relatívne pomalé.

3D tlačiareň HARP je schopná vytlačiť až 0,5 metra materiálu za hodinu, pričom môže vytvárať tvrdé aj pružné predmety.

Prototyp 3D tlačiarne HARP obchádza tento problém s prehrievaním prostredníctvom toho, čo výskumníci popisujú ako „nepriľnavú tekutinu, ktorá sa správa ako tekutý teflón“. Táto kvapalina nepretržite cirkuluje cez priestor, cez ktorý žiari UV svetlo do živice a odvádza prebytočné teplo. Kvapalina sa okrem toho tiež používa na to, aby zabránila prilepovaniu vytvrdenej živice na vnútornú stranu tlačiarne. To údajne zvyšuje rýchlosť zariadenia až stonásobne, pretože tlačené predmety sa nemusia opakovane oddeľovať od spodnej časti kade so živicou.

Túto technológiu už komercializuje spoločnosť Azul 3D, ktorú založila univerzita Northwestern. Finálny produkt by sa na trhu mal objaviť do 18 mesiacov.

Ukážka tepelne odolného keramického objektu, ktorý bol vytlačený s 3D tlačiarňou HARP.