Protesty v Čile sú najhoršie za posledné tri desaťročia, hlásia obete

TA3 TASR
21.10.2019 07:17

Protivládne protesty v Čile ani po niekoľkých dňoch neutíchajú. Označované sú ako najhoršie v histórii krajiny za posledných takmer 30 rokov. Podľa úradov si vyžiadali už 8 obetí a ďalších 60 ľudí je zranených. Päť regiónov vyhlásilo výnimočný stav.

Slzotvorný plyn či vodné delá

Polícia a armáda použili slzotvorný plyn a vodné delá voči protestujúcim v metropole po tom, ako zrážky súvisiace s protestmi proti zvyšovaniu cien a sociálnej nerovnosti pokračovali tretí deň po sebe. V Santiagu bola ochromená takmer celá verejná doprava, uzavreté boli aj obchody a na tamojšom medzinárodnom letisku zrušili mnohé lety. Tisíce ľudí tak uviazli a nemohli z mesta odísť aj vzhľadom na zákaz vychádzania vyhlásený od 19.00 h (00.00 h SELČ) do úsvitu. Prezident Sebastián Piňera po krízovom stretnutí s poprednými činiteľmi v nedeľu večer obhajoval svoje rozhodnutie vyhlásiť výnimočný stav a nasadiť do ulíc vojakov po prvý raz od konca vojenskej diktatúry Augusta Pinocheta (1974 - 1990).

"Demokracia nemá len právo, ale má aj povinnosť brániť sa použitím všetkých nástrojov, ktoré sama poskytuje, a vládou zákona na boj proti tým, ktorí ju chcú zničiť," vyhlásil Piňera. Výnimočný stav v Santiagu v nedeľu predĺžili, pričom minister vnútra a bezpečnosti Andrés Chadwick oznámil, že vláda pripravuje nové výnosy o jeho vyhlásení v ďalších mestách ako Antofagasta, Valdivia, Valparaíso, Temuco či Punto Arenas. Hasiči oznámili, že päť ľudí zomrelo pri požiari v odevnej továrni vypálenej výtržníkmi v meste Renca na severnom predmestí Santiaga.

Chadwick predtým informoval, že dve ženy zhoreli, keď rabujúci výtržníci v noci na nedeľu podpálili supermarket americkej spoločnosti Walmart v Santiagu. Tretia žena, ktorá podľa pôvodných informácií úradov podľahla zraneniam v nemocnici, utrpela popáleniny na 75 percentách povrchu tela. Úrady hlásili z celej krajiny 103 závažných incidentov a polícia zadržala 1462 osôb, z nich 614 v Santiagu. Protestujúci v metropole i iných mestách podpaľovali autobusy, rozbíjali stanice metra, zvaľovali semafory, plienili obchody a dostávali sa do zrážok s poriadkovou políciou.

Protesty proti zvýšeniu cien

Nepokoje v Santiagu sa začali uplynulý týždeň protestmi proti zvýšeniu cien cestovných lístkov v metre, ktoré však v piatok dramaticky eskalovali, keď sa rýchlo dostalo na povrch napätie a hnev zo sociálnej nerovnosti a vládou presadzovaného liberálneho ekonomického systému. Vláda v sobotu oznámila zastavenie plánovaného zvýšenia cien cestových lístkov. Prezident Piňera uznal, že ľudia v uliciach majú "dobré dôvody" na protesty, vyzval ich však, aby "demonštrovali pokojne". Ďalšie nepokoje a rabovanie to však nezastavilo.

Santiagský systém metra - najväčší a najmodernejší v Južnej Amerike, ktorý denne využívajú asi tri milióny ľudí - v piatok uzavreli po podpaľovaní a devastovaní staníc. Štátny prevádzkovateľ odhadol škody v dôsledku "brutálneho ničenia" na vyše 300 miliónov dolárov.

Čile má najvyšší príjem na osobu v Latinskej Amerike, pričom tento rok očakáva hospodársky rast na úrovni 2,5 percenta a len dvojpercentnú infláciu. V krajine však panuje rozsiahla nespokojnosť s ekonomickou politikou, ktorá viedla k faktickému sprivatizovaniu celého zdravotníctva a školstva, a to v čase, keď znižujúce sa dôchodky a zvyšujúce sa náklady na základné služby zhoršili sociálnu nerovnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok