J. Figeľ: Politici sa nevedia zhodnúť ako naplniť hlavné ústavné články

SITA, foto: ČTK
17.10.2011 20:52

Predstavitelia parlamentných strán sa podľa predsedu KDH Jána Figeľa nevedia dohodnúť na riešení situácie po nevyslovení dôvery vláde v NR SR, pretože majú rozdielny názor, ako naplniť hlavné ústavné články, ktoré na jednej strane hovoria o odvolaní vlády pri nevyslovení dôvery a na strane druhej je to o kontinuite moci tak, aby nebola narušená stabilita ústavných inštitúcií

J. Figeľ: Politici sa nevedia zhodnúť ako naplniť hlavné ústavné články

"Na jednej strane je to kompetencia prezidenta republiky, na druhej strane je v parlamente za väčšinu zodpovedná každá politická strana," povedal Figeľ po stretnutí lídrov parlamentných strán u prezidenta SR. "Bolo to politické rokovanie hlavy štátu a šiestich predsedov parlamentných strán. Zatiaľ sme nenašli spoločné definitívne stanovisko a preto sa k tejto téme vrátime ešte v priebehu tohto týždňa," konštatoval.

Na rokovaní bolo podľa Figeľa evidentné, že na niektoré záležitosti sú akoby dve väčšiny. "Jedna z 11. októbra, ktorá hlasovala o nevyslovení dôvery a druhá, ktorá dosiahla dohodu na predčasných voľbách, resp, záležitostiach okolo eurovalu," vyhlásil Figeľ a dodal, že kompromis do štvrtka sa nezrodí ľahko, ale šanca existuje. Podľa Figeľa otázka, či by mala stáť na čele vlády do volieb Iveta Radičová, je otázka skôr pre iných. "KDH podporuje vládu Ivety Radičovej. Považujeme to za rozumné a korektné riešenie až do volieb," dodal.

Medzi prezidentom SR a predsedami parlamentných strán nepanuje jednotný názor, či do marcových predčasných parlamentných volieb má viesť krajinu kabinet Ivety Radičovej alebo nová vláda, ktorá bude musieť obhájiť svoj program v parlamente. Robert Fico žiada odvolať vládu a poveriť ju vykonávaním funkcie do volieb. Ján Slota a Richard Sulík vravia, že nová vláda bude musieť ísť do parlamentu a získať v ňom dôveru, uviedol pre agentúru SITA jeden z účastníkov stretnutia prezidenta SR a predsedov strán.

Viacerí lídri sa podľa informácií agentúry SITA na stretnutí vyjadrili, že súčasná vláda musí byť odvolaná, aby sa rešpektovala Ústava SR. Program novej vlády, s ktorým by predstúpila pred NR SR po 30 dňoch od vymenovania, by nemusel byť obsiahly. Obsahoval by len zdôvodnenie návrhu štátneho rozpočtu na rok 2012 a deklarovanie, že štát dovedie k predčasným voľbám.

Podľa informácií agentúry SITA po stretnutí s Gašparovičom rokovali spolu na ministerstve zahraničných vecí predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, KDH Ján Figeľ a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Gašparovič médiá informoval, že zatiaľ nenašli riešenie, čo bude nasledovať po tom, ako nebola vyslovená dôvera vláde. "Zatiaľ sme tieto ústavnoprávne riešenia nenašli a preto som povedal, že sa stretneme vo štvrtok večer," povedal prezident. Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 10. marca 2012. Rozhodol o tom minulý týždeň parlament, keď 143 hlasmi schválil ústavný zákon o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR. Na vypísaní predčasných volieb na 10. marca 2012 sa dohodla koalícia s opozičným Smerom-SD po tom, čo parlament neschválil zvýšenie eurovalu a vláde Ivety Radičovej tým zároveň nevyjadril dôveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok