Električenka v hlavnom meste bude opäť drahšia

TASR, TA3
24.7.2012 12:36

Od 1. augusta zaplatia Bratislavčania za električenku viac. Dopravný podnik Bratislava totiž zvyšuje ceny predplatných cestovných lístkov. Cena nezľavneného mesačného vzrastie o jedno euro, teda z pôvodných 25 na 26 eur. Ceny jednorazových lístkov sa menenia.

Zmeny sa dotknú všetkých predplatných cestovných lístkov, ktorých ceny sa zvyšujú o mieru inflácie za predchádzajúci kalendárny rok vo výške 3,9 percenta. Za nezľavnený cestovný lístok na tri mesiace Bratislavčan od augusta zaplatí 68,60 eura, za ročný 260 eur.

"Zvýšenie najmenej pocítia držitelia mesačných zľavnených, teda žiackych, študentských a dôchodcovských predplatných cestovných lístkov, u ktorých cena vzrastie len o 50 centov," informovala hovorkyňa DPB Agáta Staneková. Za mesačný tak zaplatia 13 eur, za 90-dňový 34,30 eura. Mesačný prenosný cestovný lístok bude stáť 78 eur. Každý Bratislavčan, ktorý je držiteľom mestskej karty, si však aj naďalej môže uplatniť 10-percentnú zľavu na električenku.

"Je oveľa lepšie, ak sa raz ročne zvyšuje cestovné o 50 centov či jedno euro, ako keď po troch či štyroch rokoch odkladania takéhoto rozhodnutia zdražie o niekoľko desiatok eur," reagoval pre TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Podľa jeho slov Milan Ftáčnik požiadal dopravcu, aby sa príjmy zo zvyšovania použili hlavne na zlepšenie kvality cestovania. "Len touto cestou môžeme podporiť záujem verejnosti o cestovanie v MHD," dodal Andrassy.

Postup DPB tak vychádza z dohody, ktorú uzatvoril dopravca s mestom minulý rok. Do zmluvy sa vtedy zakotvila klauzula, že DPB môže každý rok zvýšiť cenu predplatených cestovných lístkov maximálne o mieru inflácie za predchádzajúci kalendárny rok. "Aby sa zabránilo premietaniu politických hier do ceny cestovných lístkov a verejnosť poznala pravidlá, ako sa ceny zvyšujú," poznamenal hovorca. Budúci rok sa dá teda predpokladať, že cena predplatených cestovných lístkov opäť o mieru inflácie porastie.

Naposledy sa cenový výmer menil vlani v auguste, keď sa plošne zvyšovali ceny všetkých cestovných lístkov po siedmich rokoch. Vtedy bolo nevyhnutné stabilizovať finančnú situáciu podniku.

DPB prijal minulé leto aj balíček úsporných opatrení, vďaka ktorým sa podarilo ušetriť 10 miliónov eur, čo vytvára predpoklad na nulový hospodársky výsledok v tomto roku. "Vďaka tejto výraznej úspore v roku 2012 ceny jednorazových cestovných lístkov ostávajú nezmenené," dodala Staneková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok