Protesty sa vyostrujú, vzduchom lietali dlažobné kocky aj zápalné fľaše

TA3 TASR
19.10.2019 08:30

Katalánska regionálna polícia použila v Barcelone vodné delá, slzotvorný plyn a gumové projektily proti maskovaným demonštrantom, ktorí na ňu útočili dlažobnými kockami, zápalnými fľašami, stavali barikády a zapaľovali odpadkové koše.

Vyše pol milióna ľudí sa zhromaždilo v Barcelone na protest proti verdiktu španielskeho najvyššieho súdu, ktorý odsúdil deviatich katalánskych separatistických lídrov na dlhé tresty odňatia slobody za nevydarený pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017. Katalánska regionálna polícia Mossos d'Esquadra uviedla, že demonštranti páchali v centre Barcelony "násilné činy a vážne incidenty".

Podľa AP utrpelo zranenia od pondelka, keď sa protesty začali, približne 400 ľudí vrátane 200 policajtov. Podľa španielskeho ministerstva vnútra polícia zatkla od pondelka počas protestov v Barcelone 128 osôb.

Protesty sa začali v pondelok 14. októbra po tom, čo najvyšší súd odsúdil 12 politikov a aktivistov, ktorí sa v roku 2017 pokúsili odtrhnúť región od Španielska. Deväť z nich poslal súd do väzenia za protištátnu činnosť a vymeral im tresty od 9 do 13 rokov za mrežami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok