Protestujúce sestry vymenili biele rovnošaty za čierne tričká

TA3, TASR
24.7.2012 12:01

Pred národnou radou opäť protestujú zdravotné sestry. Biele rovnošaty vymenili za čierne tričká. Chcú tak vyjadriť nespokojnosť s verdiktom ústavného súdu, ktorý pozastavil účinnosť zákona, ktorý im od apríla upravil mzdy. Protest sestier sleduje reportérka Anna Tkáčová.

Sestry a pôrodné asistentky prišli dnes opäť pred parlament. Už pred 10. hodinou dávali hlučne najavo, čo si myslia o pozastavení zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. "Lekárom ste pridali, sestričky ste oklamali", "Bez nás to nejde" či "Sestry a pôrodné asistentky si vybrali cestu slušnosti", hlásali transparenty nad hlavami sestričiek. Na začiatku rokovania Výboru NR SR pre zdravotníctvo sa ich pred parlamentom zhromaždilo okolo 350.

"Chcela by som sa poďakovať všetkým sestrám, ktoré aj v tomto dovolenkovom období, v rámci náhradného voľna, pred nočnou či po nočnej službe nás sem prišli podporiť," povedala Mária Lévyová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Zároveň poďakovala všetkým sestrám, ktoré počas svojej pracovnej služby si solidárne s protestom obliekli čierne tričko.
Väčšina účastníkov protestného zhromaždenia dávala najavo rozhorčenosť. "Prečo nám dali peniaze a potom nám ich zobrali? Z čoho máme žiť? My nie sme ľudia?" odpovedala protiotázkami na otázku TASR, prečo prišla na protest sestrička z Levíc, ktorá nechcela byť menovaná.

Protest prišla podporiť aj zdravotná sestra z Nitry, ktorá je podľa vlastných slov tri dni pred dôchodkom. Ani ona však nebola ochotná prezradiť svoje meno. "Aj keď už idem do penzie, nie je mi jedno, v akej situácii budú moje kolegyne," povedala.

Neviem, či sa nám to podarí dosiahnuť, ale musíme sa ukázať a najavo dať, že nám to nie je ľahostajné, povedala ďalšia sestrička, ktorá mala na tričku nápis "Sestričky alebo vydierači, Nech Ústavný súd rozhodne".

"Myslím, že nás oklamali, situáciu, do ktorej sme sa dostali, sme si nezaslúžili," povedala zdravotná sestra z Košíc, ktorá si zobrala náhradné voľno, aby mohla prísť. Nad hlavou držala transparent s nápisom "Štát nám ukázal cestu", pričom vedľa slov boli nakreslené otvorené dvere. Priznala, že medzi lekármi a sestričkami rastie napätie.

Stresovú situáciu priznala aj zdravotná sestra, ktorá prišla zo Spišskej Novej Vsi, na cestu do Bratislavy využila dovolenku. "Osobne si myslím, že sa nám nepodarí zvrátiť rozhodnutie Ústavného súdu, vidím to pesimisticky. Zato som ale prišla sem vyjadriť, čo si myslím".

Zatiaľ čo výbor v budove parlamentu rokoval, pred zhromaždením vystupovali viacerí rečníci. Pýtali sa, prečo mierna cesta, ktorou presadzovali svoje požiadavky sestry a pôrodné asistentky, nebola politikmi podporená tak, ako boli podporené nátlakové akcie lekárov. "Poviete nám, prečo?" zaznela rečnícka otázka, na ktorú zhromaždenie odpovedalo burácajúcim potleskom a skandovaním "Bez nás to nejde a Poďte medzi nás".

Podľa slov Lévyovej o 12. h sa chce stretnúť s predsedom parlamentu Pavlom Paškom. "Chcem ho požiadať o súčinnosť, ak sa zákon vráti na prerokovanie na Ústavný súd SR a chceli by sme byť pri zastupovaní na Ústavnom súde," predostrela plány Lévyová.

Čiernu farbu priniesli sestry na tričkách pred parlament aj vlani v máji. Sestry vtedy zároveň doručili do NR SR petičné hárky s podpismi takmer štvrť milióna ľudí, ktorí podporili akciu sestier s názvom "Keď sa nepostaráme my o seba, kto sa postará o vás?" V reakcii na petíciu vznikol zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

Jeho účinnosť na svojom stredajšom neverejnom zasadnutí pozastavil Ústavný súd, ktorý tak prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora Ladislava Tichého na preskúmanie ústavnosti. Ten tak reagoval na podnet Slovenskej lekárskej komory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok