Gorila sa rozrástla na 60 tisíc strán, finále je v nedohľadne

TASR, TA3
24.7.2012 10:09

Vyšetrovatelia kauzy Gorila doteraz zadovážili listinný materiál v rozsahu asi 60 tisíc strán. Zároveň vypočuli okolo 50 svedkov, spracovali niekoľko desiatok žiadostí a vykonali potrebné zaisťovacie úkony.

Vyplýva to zo správy špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorú má na rokovaní parlamentu predniesť na žiadosť poslanca Alojza Hlinu z OĽaNO minister vnútra Robert Kaliňák.

Doposiaľ zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči akejkoľvek konkrétnej osobe. Nakoľko vo veci je potrebné vykonať ďalšie množstvo úkonov, dozorujúci prokurátor požiadal o navýšenie príslušníkov špecializovaného tímu o ďalších členov. "Vzhľadom na obtiažnosť a rozsiahlosť dokazovania nie je v tomto štádiu konania možné určiť termín ukončenia veci," konštatoval Kováčik.

Hlina hodnotí dvojstranový dokument ako čisto formálny. Aj preto plánuje v pléne navrhnúť, aby minister predložil ďalšiu správu o vyšetrovaní o tri mesiace. "Dozvedeli sme sa minimum. Dúfam, že po troch mesiacoch sa minimálne dozvieme, že tých strán je nie 60.000, ale 65.000. Ale mňa bude zaujímať aj to, koľko bude stáť vyšetrovanie Gorily, aby sme sa nakoniec nedozvedeli, že sme minuli niekoľko sto tisíc eur a nezistili nič," reagoval na obsah správy poslanec.

Špecializovaný tím zložený prevažne z príslušníkov Úradu boja proti organizovanej kriminalite preveruje protiprávne konanie, ku ktorému malo dôjsť v rokoch 2005 až 2006. Podozrenia opisuje údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý zverejnil anonym v decembri 2011.

Jeho obsah vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu.

Šéf Penty správu o Gorile nechce

Známy podnikateľ Jaroslav Haščák nechce, aby minister vnútra informoval poslancov o stave vyšetrovania kauzy Gorila. Požiadal o to prostredníctvom listu, ktorý jeho právnici zaslali šéfovi ústavnoprávneho parlamentného výboru Róbertovi Madejovi (Smer-SD). Výbor list zobral na vedomie.

"V liste upozorňovali na protiústavnosť a nezákonnosť uznesenia NR SR, na základe ktorého sa má poskytnúť správa o stave vyšetrovania kauzy Gorila. Žiadajú, aby sme sa zdržali plnenia tohto uznesenia, aby sa výbor k tomu vyjadril a poukazujú na rozpor s princípmi právneho štátu," informoval o obsahu listu Madej. Dodal, že podľa Haščákových právnikov je okrem iného neprípustné, aby minister vnútra zasahoval do trestného stíhania a informoval o stave vyšetrovania.

"Som presvedčený, že minister je schopný zvážiť, ktoré informácie môže a ktoré nemôže zveriť. A takisto je schopný, kde sú kompetencie jeho a vyšetrovateľov. Takže predloží parlamentu iba také informácie, na ktoré má oprávnenie a ktoré nenarušia priebeh vyšetrovania," reagoval poslanec SaS Martin Poliačik. Kaliňák podľa neho môže informovať napríklad o procesnom stave v súvislosti s vyšetrovacím tímom.

"Akým spôsobom sú zapojené jednotlivé organizácie, akým spôsobom komunikujú, či vyšetrovanie napreduje alebo sú tam nejaké prekážky... Toto všetko sú veci, o ktorých minister informovať môže," zdôraznil Poliačik.

Liberál zároveň uviedol, že považuje "za veľmi nevhodné, aby človek, na ktorého padá podozrenie v celej kauze, nabádal Národnú radu k akémukoľvek akémukoľvek konaniu". Poslanec Mosta-Híd Gábor Gál odkázal Haščákovým právnikom, aby sa so svojimi slohovými prácami obracali na niekoho iného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok