Ukážme tváre sudcov, navrhuje opozičný poslanec Baránik

TA3 TASR
17.10.2019 12:37

Opozičný poslanec národnej rady Alojz Baránik navrhuje viaceré opatrenia v súdnictve. Chce napríklad zrušiť zákaz zverejňovania tváre sudcov alebo tiež zrušiť dvojkolové disciplinárne konania. Zmeny chce presadiť pozmeňujúcimi návrhmi v návrhoch zákonov, ktoré sa prerokujú na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Ukážme tváre sudcov, navrhuje opozičný poslanec Baránik
SITA/Karol Slezáček (ilustračné foto)

Baránik návrhom na zrušenie zákazu zverejňovania tváre sudcov reaguje aj na bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti a sudkyňu Moniku Jankovskú. "Ide o neprimerané opatrenia, ktoré bolo kedysi v minulých dobách odôvodňované tým, že sa sudcovia musia obávať toho, že ak odsúdia nejakého zločinca, tento by ich mohol následne prenasledovať," povedal Baránik na tlačovej konferencii. Doplnil, že toto opatrenie dnes slúži len pre tých sudcov, ktorí sa za svoje rozhodnutia musia hanbiť. Poslanec predložil pozmeňujúce návrhy k vládnej novele zákona o sudcoch a prísediacich a tiež k návrhu na zmenu ústavy.

Baránik chce tiež zrušiť dvojkolové disciplinárne konania. "Zavádzame to, že druhým kolom disciplinárnych konaní bude rozhodovanie Ústavného súdu SR," priblížil. V jeho pozmeňujúcom návrhu sa píše, že úlohu odvolacích disciplinárnych senátov prevezme Ústavný súd.

"Navrhujeme tiež zrušenie netransparentného postupu súdnej rady pri odvolávaní sudcov, ktorí dosiahli dôchodkový vek," doplnil. Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii pripomenul, že justičný systém na Slovensku je prehnitý a potrebuje očistu. "Treba im pomôcť pravidlami, ktoré obmedzia sudcov pri konaní svojvôle," doplnil Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok