Policajti údajne obchádzali systém, Spišiakovu reformu prepracujú

SITA
24.7.2012 09:20

Z najväčšej reformy hodnotenia policajtov, ktorú za sebou plánoval zanechať jej exprezident Jaroslav Spišiak, nezostane kameň na kameni. Podľa denníka Pravda nové vedenie polície reformu kompletne prepracuje, keďže hodnotenie je nastavené tak, že tri štvrtiny policajtov z neho vychádzajú ako neschopné.

Policajti údajne obchádzali systém, Spišiakovu reformu prepracujú
SITA

Dva nezávislé zdroje z policajného prostredia Pravde potvrdili, že sa na tom dohodlo vedenie polície na nedávnej porade krajských policajných šéfov. Tí tvrdia, že policajti sa naučili systém obchádzať vymyslenými štatistickými údajmi. „Policajt je dvakrát vyhodnotený ako neuspokojivý, tretí mesiac ako uspokojivý a systém mu za štvrť roka vyhodnotí jeho prácu kritériom viac ako uspokojivý. Mesačné výsledky sa teda len spočítali a potom delili nejakou konštantou, ktorú nazývali Spišiakova, aby dostali hodnotenie,“ vysvetlil Pravde policajný zdroj, ktorý si neželá byť menovaný.

Minister vnútra Robert Kaliňák už podľa informácií Pravdy vydal rozkaz, aby sa doterajšie hodnotenie nepoužívalo. Zároveň sa na porade dohodlo, že vznikne pracovná skupina, ktorá bude zložená z ľudí zastupujúcich každú policajnú zložku z každého kraja a celé hodnotenie sa prepracuje. 

„Nastavené kritériá nezohľadňujú všetky vykonávané činnosti policajta. Takisto je potrebné, aby jednotlivca mohol hodnotiť aj subjektívnym pohľadom jeho nadriadený policajt,“ vysvetlil pre Pravdu policajný hovorca Michal Slivka. Odborári chcú, aby sa hodnotili reálne výsledky práce policajta. S novým nastavením hodnotenia má pomôcť pracovná skupina do konca roka, zmeny najprv otestujú na jednom krajskom riaditeľstve. 

O chybnom nastavení systému sa hovorilo už pred rokom, keď prvé mesačné hodnotenie v júli 2012 podľa Pravdy ukázalo, že až 72 percent zboru pracuje neuspokojivo, hoci toto číslo sa v rámci ďalšieho testovania systému údajne zlepšovalo. O dva mesiace neskôr už Spišiak tvrdil, že do tejto kategórie neuspokojivých výkonov patrí už len 20 percent. Najnovšie údaje sa podľa informácií Pravdy opäť približovali pôvodným, teda neprešla v nich drvivá väčšina zboru. 

Cieľom hodnotiaceho systému bolo zaviesť pravidlá na posudzovanie práce policajtov, vďaka čomu mali byť v prípade dobrých výsledkov aj finančne motivovaní. Polícia od januára minulého roku šesť mesiacov skúšobne hodnotila a nastavovala výkony policajtov zo služieb. Od vlaňajšieho júla začal systém hodnotiť policajtov naostro.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok