Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hovoriace slnečné okuliare Glatus vám povedia, kedy treba vyhľadať tieň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú nositeľné zariadenia, ako sú napríklad náramky, ktoré varujú používateľov pred nadmerným vystavovaním sa ultrafialovému svetlu. No používateľ sa na tieto zariadenia musí pozrieť. Slnečné okuliare Glatus však namiesto toho používateľa upozornia hlasom a tiež mu môžu oznámiť, že je príliš ospalý na to, aby šoféroval.

Slnečné okuliare Glatus, z dielne spoločnosti Innocean Worldwide, sú vybavené UV senzormi v každom ramene. Tie prostredníctvom Bluetooth pripojenia prenášajú údaje do mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS / Android. Aplikácia tak nepretržite monitoruje vystavenie nositeľa UV žiareniu. Podľa toho ho okuliare cez reproduktor, zabudovaný v jednom z ramien, hlasom varujú o piatich rôznych úrovniach expozície. Tieto varovania môžu byť od „Úroveň slnečného žiarenia je vysoká, buďte opatrní“ až po „Vystavenie slnečnému žiareniu je extrémne, vyhľadajte tieň“.

Slnečné okuliare Glatus.

Používatelia si tiež môžu skontrolovať úroveň expozície UV žiareniu aj medzi jednotlivými hlasovými upozorneniami jednoducho tak, že sa pozrú na obrazovku aplikácie. Prostredníctvom aplikácie sa tiež dajú aktivovať infračervené senzory, ktoré snímajú to, ako často používateľ žmurká počas šoférovania. Ak sa počet žmurkaní zvyšuje to takej miery, že je indikovaná ospalosť, okuliare nositeľa opäť hlasovo upozornia.

Samotné okuliare vážia 37 gramov a sú vodotesné. Integrovaná 120 mAh batéria, s výdržou približne 20 hodín monitorovania UV žiarenia alebo 8 hodín sledovania žmurkania, sa do plnej kapacity nabije cez USB za dve hodiny. Sklá okuliarov by podľa výrobcu mali blokovať 100 percent lúčov UVA a UVB. Model okuliarov Premium má dokonca elektrochromatické sklá, ktoré automaticky upravujú svoj odtieň v závislosti od úrovne okolitého svetla.

Slnečné okuliare Glatus.

Nové hovoriace slnečné okuliare Glatus sa dajú momentálne získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. Základný model stojí 177 dolárov (plánovaná maloobchodná cena je 295 dolárov), zatiaľ čo model Premium s elektrochromatickými sklami vyjde na 213 dolárov (plánovaná maloobchodná cena 355 dolárov). S distribúciou prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa malo začať v marci 2020. No samozrejme za predpokladu, že sa podarí vyzbierať dostatok finančných prostriedkov na výrobu.

Slnečné okuliare Glatus.