Snemovňa nesúhlasí so stiahnutím vojsk. Trump lídrov dourážal

TA3 TASR
17.10.2019 06:27

Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov schválila nezáväznú rezolúciu odsudzujúcu rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa o stiahnutí amerických jednotiek zo severu Sýrie.

Snemovňa nesúhlasí so stiahnutím vojsk. Trump lídrov dourážal
SITA/AP

Prestal sa ovládať

Za schválenie rezolúcie hlasovalo 354 členov Snemovne reprezentantov, proti ich bolo 60. Spolu s demokratmi, ktorí majú v Snemovni väčšinu, hlasovalo za schválenie rezolúcie aj viac ako 100 Trumpových republikánov. Snemovňa nesúhlasí s rozhodnutím ukončiť snahu Spojených štátov zabrániť "operáciám tureckej armády proti silám sýrskych Kurdov na severovýchode Sýrie", uvádza sa v rezolúcii. Tá zároveň vyzýva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby "okamžite ukončil jednostranné vojenské operácie" na severovýchode Sýrie.

Po hlasovaní v Snemovni prijal Trump v Bielom dome v súvislosti so situáciou v Sýrii vodcov demokratov v Kongrese. Stretnutie, ktorého sa zúčastnili predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, líder demokratov v Senáte Chuck Schumer a vodca demokratov v Snemovni Steny Hoyer, sa však skončilo predčasne, keď prezident označil Pelosiovú za "treťotriednu političku" a demokrati Biely dom opustili. Šéfka Snemovne po schôdzke uviedla, že Trump bol výsledkom hlasovania otrasený a "úplne sa prestal ovládať".

Označil ju za chorú

Trump neskôr na Twitteri napísal, že ovládať sa prestala Pelosiová. "Nancy Pelosiová urýchlene potrebuje pomoc! Buď nemá niečo v poriadku 'vo veži', alebo jednoducho nemá rada našu úžasnú krajinu. Dnes v Bielom dome sa úplne prestala ovládať. Bol to veľmi smutný pohľad. Modlite sa za ňu, je to vážne chorý človek!" uviedol prezident USA.

Administratíva Donalda Trumpa 6. októbra nariadila svojim jednotkám, aby sa stiahli zo severovýchodnej Sýrie, kde podporovali Kurdov v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Turecko 9. októbra spustilo ofenzívu v Sýrii proti Kurdom - s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť turecko-sýrskych hraníc od "teroristov" a vytvoriť "bezpečnú zónu"na návrat sýrskych utečencov. Kurdi podpísali Rusmi sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom a bojujú po boku jeho vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok