K prelomu v rokovaniach o dohode zatiaľ nedošlo, tvrdí Johnson

TA3 TASR
16.10.2019 20:22

Britský premiér Boris Johnson v stredu členom svojho vládneho kabinetu povedal, že dosiaľ nedošlo k prelomu v rokovaniach o novej brexitovej dohode s EÚ, ktoré momentálne - na poslednú chvíľu - prebiehajú v Bruseli. Oznámil to premiérov hovorca James Slack.

Johnson: Existuje šanca na dobrú dohodu

Johnson podľa hovorcu členov svojej vlády informoval, že okolo brexitu naďalej ostáva "množstvo nevyriešených otázok". Existuje však podľa neho šanca, že "dobrú dohodu" sa podarí dosiahnuť na summite EÚ, ktorý sa vo štvrtok začína v Bruseli. Problematickým ostáva najmä riešenie otázky pobrexitového fungovania hraníc medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

Slack dodal, že Johnson plánuje v nadchádzajúcich dňoch viacero stretnutí so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), ktorej podpora je preňho pri hlasovaní o novej dohode v parlamente kľúčová. Johnson chce na summite EÚ dosiahnuť novú dohodu a následne ju predložiť na hlasovanie poslancom britského parlamentu. Jeho vláda v tomto smere požiadala obe komory britského parlamentu o mimoriadne sobotňajšie zasadnutie.

Líder britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn v stredu uviedol, že jeho strana pravdepodobne novú dohodu hlasovaním nepodporí. "Všetko, čo som počul o rokovaniach, ktoré prebiehajú, ma vedie k tomu, aby som bol hlboko znepokojený tým, že v realite tu bude v Írskom mori hranica - medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva," povedal Corbyn pre britskú televíziu ITN.

Johnsona takmer nikto nepodporí

Očakáva sa, že Johnsonovu novú dohodu o brexite v parlamente nepodporí väčšina labouristov, žiaden z poslancov Škótskej národnej strany (SNP) ani takmer nijakí z liberálnych demokratov. Johnson by si ale tesnú väčšinu potrebných hlasov mohol zabezpečiť, ak sa mu podarí získať dostatočnú podporu zo strany euroskeptických konzervatívcov, nezávislých poslancov aj poslancov zo severoírskej DUP.

Britský minister pre brexit Stephen Barclay v stredu informoval, že ak poslanci britského parlamentu do soboty neschvália novú dohodu o brexite, premiér Johnson zašle Európskej únii list so žiadosťou o predĺženie termínu brexitu, ktorý je stanovený na 31. októbra. Barclay povedal, že premiér bude takýmto krokom konať "v súlade" so zákonom, ktorý parlament prijal začiatkom septembra. Ide o tzv. Bennov zákon, ktorý vyžaduje, aby premiér v prípade nedosiahnutia dohody s EÚ do soboty 19. októbra požiadal Brusel o odklad brexitu do 31. januára 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok