Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Injektovateľný mini senzor pre monitorovanie vnútroočného tlaku

Injektovateľný mini senzor pre monitorovanie vnútroočného tlaku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri glaukóme, ľudovo nazývanom ako zelený zákal, môže tlak spôsobený hromadením tekutín v oku poškodiť zrakový nerv a spôsobiť dokonca slepotu. Nový senzorový implantát od spoločnosti Injectsense je však navrhnutý tak, aby nepretržite monitoroval vnútroočný tlak príjemcu.

U pacientov s glaukómom sa zvyčajne pravidelne vykonáva kontrola vnútroočného tlaku. Ak sa zistí, že sa nebezpečne zvyšuje, dajú sa vykonať opatrenia, ako je zmena v liečbe alebo chirurgický zákrok. Tieto kontroly sa žiaľ vo všeobecnosti vykonávajú len niekoľkokrát do roka a nie sú tak zistené akékoľvek výkyvy, ktoré sa medzi vyšetreniami vyskytnú. Pre tento účel boli nedávno vyvinuté implantáty, ktoré zostávajú permanentne v oku, čo umožní pacientom vykonať vlastnú kontrolu vnútroočného tlaku. Tieto zariadenia sa však musia chirurgicky implantovať.

Malý senzor Injectsense s rozmermi 2,5 x 0,6 mm, ako už jeho názov napovedá, sa namiesto toho jednoducho injekčne vstrekne do strednej vrstvy oka (takzvanej pars plana vrstvy). Celý zákrok údajne trvá iba päť minút a môže ho vykonať očný lekár vo svojej ordinácii. V súčasnej podobe vyvíjanej technológie je implantát dočasne napájaný rádiovým signálom zo samostatného vreckového zariadenia, ktoré umožní prenášať údaje z očí laboratórnych zvierat. Výskumníci však plánujú technológiu upraviť tak, aby sa implantát dal napájať mikrobatériou.

Injektovateľný senzor Injectsense je navrhnutý pre monitorovanie vnútroočného tlaku.

Táto batéria by sa bezdrôtovo nabíjala prostredníctvom nositeľného zariadenia, napríklad pomocou inteligentných okuliarov. Cez tieto okuliare a spárovaný smartfón by potom implantát pravidelne nahrával údaje o vnútroočnom tlaku na cloudový server. Pomocou aplikácie by si pacienti mohli kedykoľvek skontrolovať svoj vnútroočný tlak a zistiť, či meranie zostáva v norme.

Vývojári zo spoločnosti Injectsense chcú uskutočniť prvé klinické štúdie na ľuďoch začiatkom roku 2021 alebo aj skôr. Injektovateľný senzor pre monitorovanie vnútroočného tlaku by potom mal byť spočiatku uvedený na trh v Európe a o pol roka až o rok neskôr aj v USA a na ďalších trhoch.