Politici reagujú na údajnú nahrávku Gorily, ohlásili prvé protesty

TA3 TASR SITA
16.10.2019 11:24

Zverejnenie takmer 39-hodinového audiozáznamu, ktorý by mohol byť autentickou nahrávkou z odpočúvania konšpiračného bytu na bratislavskej Vazovovej ulici, spúšťa u slovenských politikov a iných subjektov kolotoč reakcií. Pozrite si, čo hovoria na záznam, ktorý anonym poslal do slovenských redakcií vrátane TA3.

Pod oknami finančníka Haščáka

Opozičné strany PS, Spolu a KDH ohlásili v reakcii na zverejnenie nahrávky s názvom Gorila protest pred domom finančníka Jaroslava Haščáka. Mal by sa uskutočniť vo štvrtok o 17:00 na ulici Na Holom Vrchu. "Nahrávka Gorila je jedným z najdôležitejších dôkazov korupčného paktu v dejinách Slovenska. Pôjdeme do súboja nielen so skorumpovanými politikmi, ale aj s oligarchami," vyhlásil líder progresívcov Michal Truban.

"Navrhujeme riešiť ekonomickú a politickú podstatu tohto problému, ktorým je neskutočná koncentrácia moci finančných skupín a osobitne pána Haščáka. Za zásadnú podmienku nášho fungovania v prípadnej budúcej vláde a aj dnes pred voľbami budeme považovať odstránenie moci tejto finančnej skupiny nielen zo zdravotníctva, ale aj z médií," pridal sa šéf strany Spolu Miroslav Beblavý. "Zajtra budeme pred domom pána Haščáka, o piatej. Každý, všetci, ste vítaní," dodal predseda kresťanských demokratov Alojz Hlina. Na Facebooku vnikol aj event k tejto udalosti. Ďalší protest avizoval Juraj Šeliga od kiskovcov na piatok o 17:00 na bratislavskom Námestí slobody.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Rovnako spochybňuje autenticitu nahrávky.

Sulík: Mali by nariadiť vyšetrovaciu väzbu

Je silný dôvod na to, aby hlavní aktéri kauzy Gorila sedeli vo vyšetrovacej väzbe, pokiaľ je v údajnej nahrávke z kauzy to, čo už v skorších prepisoch. Vyhlásil to líder opozičnej SaS Richard Sulík s tým, že nezávislý a spravodlivý súd by mal rozhodnúť, čo s týmito aktérmi následne urobí. Sulík tvrdí, že najbližšie dni ukážu, či nahrávka je, alebo nie je pravdivá. "Mám silné podozrenie, že to pravdivé je," skonštatoval. Priznal však, že nahrávku ešte nepočul a nevie presne, čo v nej je. Následne na tlačovej konferencii vyhlásil, že to, čoho sme svedkami v kauze Gorila, je niečo bezprecedentné a ukazuje sa ako úzko bola previazaná mafia s politikmi.

Hlavní aktéri budú podľa Sulíka zrejme mariť vyšetrovanie, ovplyvňovať svedkov a budú sa snažiť uniknúť pred spravodlivosťou. "Preto si myslím, že vo všetkých oprávnených prípadoch by mala byť okamžite nariadená vyšetrovacia väzba," povedal líder SaS. Orgány činné v trestnom konaní vyzval, aby konali. "Ide o to, aby spravodlivosť na Slovensku nestratila posledné zvyšky dôvery," podotkol Sulík.

"Gorila so mnou nemá nič, mňa sa nepýtajte," povedal šéf SNS Andrej Danko v reakcii na novinárske otázky. "Gorila so Slovenskou národnou stranou nemá nič a nikdy nemala nič, to je celé. Neviem o tom nič, mrzí ma, že niektoré veci sa dozvedáme až z médií. Zachytil som, že sa objavili nejaké nahrávky," skonštatoval. Ako poznamenal, asi všetkých zaujíma, čo na nich bude.

Zverejnenie bolo otázkou času

Po siedmich rokoch sa potvrdzuje to, čo si všetci celý čas v súvislosti s údajnou nahrávkou Gorila mysleli, uviedol poslanec Sme rodina Peter Pčolinský s tým, že keď si v roku 2012 čítal prepis nahrávky, tak mu bolo zle, ale veril tomu, čo tam bolo. "Otázkou je, čo sa s tým spraví. Či sa dvihne koberec a táto Gorila sa pod neho zametie a budeme sa tváriť, že sa to vyšetriť nedá. Alebo sa to po tých rokoch vyšetrí a osoby, ktoré sú tam spomínané, skončia tam, kde majú skončiť," poznamenal Pčolinský. Ako doplnil, pre neho je podstatné, aby verejnosť vedela, čo sa tu dialo a čo sa tu deje. Zároveň súhlasí s tým, aby sa o rôznych prepisoch a nahrávkach verejnosť dozvedela. "Pokiaľ by to nebolo vonku, tak by sa ani nič neriešilo," dodal.

Poslankyňa a predstaviteľka strany Za ľudí Veronika Remišová uviedla, že keď sa táto nahrávka našla, bolo len otázkou času, kedy bude aj zverejnená. "V súčasnosti si myslím, že situácia je taká, že zverejnenie týchto skutočností je vo verejnom záujme. Ľudia majú právo vedieť, kto 'tuneloval' tento štát, akým spôsobom, kto sa na tom priživoval, aké kšefty sa robili, ako bola ovplyvňovaná polícia, prokuratúra či justícia," povedala. Kauza by sa mala podľa nej vyšetriť a zodpovední aktéri by mali byť "bez milosti" potrestaní. "Za týmto nemôžeme urobiť hrubú čiaru," skonštatovala. 

Kauzu Gorila treba vyšetriť a treba zavrieť tých, ktorí sú v prípade nejakým spôsobom trestnoprávne zodpovední, povedal minister dopravy z Mosta-Híd Árpád Érsek. Ľudia podľa Érseka čakajú na vyšetrenie prípadu. "Ale nie je to jednoduchý proces. Ja som za to, aby zákon platil pre každého rovnako. Nech polícia vyšetrí, kto je trestnoprávne stíhateľný," dodal. Most-Híd opakovane zdôrazňuje, aby bola kauza Gorila vyšetrená a tí, ktorí sa dopustili trestných činov, boli adekvátne potrestaní. "Dlhodobo sme stranou, ktorá odmieta politickú korupciu a ctí si dôležitosť politickej zodpovednosti," uviedla strana.


Nezaradený poslanec a niekdajší minister kultúry Ficovej vlády Marek Maďarič predpokladá, že tieto udalosti budú mať nejaké politické následky. Netrúfa si však teraz predpovedať aké. "Celá kauza Gorila je o všeličom. Ak sa ma pýtate na Roberta Fica, tak je to, povedal by som, menej dôležitá sekvencia. Ak sa bavíme o podstate, ktorú kauza Gorila, ak je pravdivá, preukázala, je to zapojenie vtedajších predstaviteľov vlády do trestnej činnosti v súvislosti so spoluprácou s finančnou skupinou," vyhlásil. Nevie predpovedať, či to bude mať trestnoprávne dosahy.

Smer: Je to kauza Dzurindovej vlády

Premiér Peter Pellegrini víta zverejnenie údajnej nahrávky z kauzy Gorila. Zdôrazňuje, že Gorila nie je kauzou jeho vlády. Časť týkajúca sa šéfa Smeru-SD Roberta Fica je podľa Pellegriniho mizivé percento celej nahrávky a Fico, ako tvrdí premiér, môže pokojne spávať. Nahrávka a kauza podľa Pellegriniho dáva jasný obraz občanom SR o tom, ako fungovala vláda Mikuláša Dzurindu a ako privatizovala.

Na nahrávke nezazneli žiadne veci, ktoré by znamenali diskvalifikáciu niekoho zo strany Smer-SD, uviedol poslanec tejto koaličnej strany Ľubomír Petrák. Doplnil tiež, že kauza Gorila nie je iba o tom, že sa mal v konšpiračnom byte vyskytnúť aj šéf Smeru-SD Robert Fico.
Petrák skonštatoval, že podľa dostupných informácií aktéri stretnutia v byte, kde mal byť prítomný aj Fico, nemusia čeliť obvineniam. "Korumpovanie pri predávaní štátnych podnikov, pri kupovaní poslancov, aby sa udržala vláda Mikuláša Dzurindu, má oveľa vyššiu spoločenskú nebezpečnosť ako stretnutie niekoho s niekým, kde nezazneli žiadne informácie takéhoto charakteru, ktoré by príslušných aktérov tohto stretnutia stavali do polohy, že by mali byť obvinení za závažné trestné činy," povedal. Petrák si nemyslí, že by stretnutie Fica bolo diskvalifikačné. Ak by na tomto stretnutí zazneli informácie o kupovaní hlasov, dohadovaní provízií za privatizáciu štátnych podnikov, vtedy by to podľa neho bolo diskvalifikačné.

"Je to celé kauza druhej Dzurindovej vlády, kde išlo o veľké úplatky pri privatizácii štátneho majetku," reagoval pred novinármi poslanec Jaroslav Baška s tým, že Smer-SD je mimo tejto kauzy.

GP: Obráťte sa na ÚŠP. ÚŠP: Nemôžeme sa vyjadriť

Polícia ani generálna prokuratúra sa nevyjadrujú k údajnej nahrávke Gorily, ktorá bola zverejnená. Zároveň pripomínajú, že kauzu Gorila rieši Úrad špeciálnej prokuratúry. "Polícia nedisponuje informáciou, aký dokument bol doručený médiám, takže sa k nemu nevieme vyjadriť," uviedla Andrea Dobiášová z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. "Obráťte sa na Úrad špeciálnej prokuratúry," odkázala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Úrad špeciálnej prokuratúry však uviedol, že nedisponuje údajnou nahrávkou Gorily, ktorá bola zaslaná redakciám, preto sa k nej nemôže relevantne vyjadriť. Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. „V trestnej veci 'Gorila' koná vyšetrovací tím, ktorý sa vysporiada so všetkými relevantnými skutočnosťami potrebnými na objasnenie trestnej veci,“ doplnila Tökölyová.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák má byť jedným z aktérov na nahrávke, už avizovala, že podá v tejto súvislosti trestné oznámenie. Rovnako spochybňuje autenticitu nahrávky. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi Haščákom s politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

SMK: Žiadny z aktérov nie je v našej strane

Žiadny z aktérov spomínaných v Gorile nie je členom Strany maďarskej komunity, uviedol to tlačový tajomník SMK Róbert Králik.

"Kauza Gorila sa údajne sčasti týka aj bývalej Strany maďarskej koalície. Avšak Strana maďarskej komunity nie s ňou totožná, očista strany sa vykonala v rokoch 2007 až 2010. Žiadny z aktérov spomínaných v Gorile už nie je členom našej strany," zdôraznil Králik. Ak sa dokáže, že zverejnená nahrávka je pravá a vyšetrovací tím vznesie obvinenia, SMK je za to, aby sa aktéri zodpovedali za svoje skutky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok