Prokuratúra sa vraj rúca. Remišová vyzvala vládu na jej očistenie

TA3 TASR
16.10.2019 11:11

Vláda by mala okamžite prijať opatrenia na očistenie prokuratúry, ktoré by umožnili vyvodiť zodpovednosť voči ľuďom, ktorí sa objavujú v kauzách súvisiacich s Marianom Kočnerom. Vyhlásila to nezaradená poslankyňa parlamentu a predstaviteľka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová.

Prokuratúra sa vraj rúca. Remišová vyzvala vládu na jej očistenie
TASR/Martin Baumann

Kritizovala nefunkčný systém

Premiér Peter Pellegrini už skôr povedal, že je pripravený meniť legislatívu, ak to prokuratúra a Súdna rada potrebujú na to, aby ráznejšie konali pri excesoch vo svojich radoch. Remišová pripomenula aj to, že v správe generálneho prokurátora o činnosti prokuratúry v roku 2018 a poznatkoch prokuratúry o stave zákonnosti v SR chýbajú závažné veci.

Správa podľa nej nereflektuje na stav na prokuratúre, dostatočne nenavrhuje disciplinárne konania, ich počet je podľa nej minimálny. "Ide o absolútne nefunkčný systém disciplinárnych konaní, ktorý sa javí ako účelový," vyhlásila Remišová na tlačovej konferencii.

Výzva aj pre Kováčika

Aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik by mal podľa predstaviteľky strany Za ľudí Márie Kolíkovej vyvodiť zodpovednosť. "Má očistiť špeciálnu prokuratúru a tú môže dnes očistiť len tak, keď odíde," povedala. Ak prokuratúre a súdnictvu chýbajú zákonné nástroje na efektívne očistenie sa, vláda je podľa Pellegriniho pripravená pomôcť.

"Som pripravený kedykoľvek sa stretnúť na pracovnom rokovaní s predsedníčkou Súdnej rady, ako aj s generálnym prokurátorom, ak o to požiadajú," skonštatoval. Ak bude potrebné zmeniť zákony, aby aj generálny prokurátor mohol konať, Pellegrini je podľa svojich slov pripravený ich legislatívne návrhy pretaviť do vládnych a v skrátenom konaní ich predložiť na schôdzu parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok