V troch bytových domoch v Prešove sa stále nekúri

TA3, TASR
17.10.2011 16:17

Obyvatelia troch bytových domov na uliciach Lesík delostrelcov a Plzeňská v Prešove sa sťažujú, že sa v bytoch nekúri. Hoci sa v týchto dňoch nočné teploty pohybujú okolo nuly, v 50 bytoch sú studené radiátory, príčinou je neskolaudovaná plynová kotolňa.

V troch bytových domoch v Prešove sa stále nekúri

Riaditeľka spoločnosti Spravbytkomfort a.s. Natália Banduričová dnes konštatovala, že nejde o technický, ale administratívny problém, ktorý pramení z rozporu medzi vnútornými smernicami SPP – distribúcia a stavebným úradom. Verí, že v priebehu tohto týždňa sa situácia vyrieši. "Ja som mal ráno 11,5 stupňa v izbe. Dostali sme list, že nová kotolňa je hotová, len je problém s kolaudáciou a že sa nám ospravedlňujú a že nám dávajú 50 eur, ale to nikomu nepomôže," povedal obyvateľ jedného z bytov Michal Kováč. Dodal, že sa vykuruje elektrickými spotrebičmi. Najťažšie to, podľa neho, znášajú dôchodcovia a rodiny s malými deťmi. "Už druhý týždeň je zima, voda je vypustená z radiátorov. My sme boli spokojní s predošlou kotolňou, nemali sme roky problém," hovorí dôchodkyňa Helena Semanová.

Nevykúrený byt spôsobuje vážne problémy aj Sidónii Gašparíkovej, ktorá sa stará o svoju matku. Na vykurovanie musia rovnako použiť elektrický ohrievač. "Neviem, koľko má kilowattov, ale ide 24 hodín. Teraz som ho musela vypnúť, lebo idem preč z domu. Mamička je nevládna, bojím sa, aby sa niečo nestalo. Kým sa vrátim už tam bude zima." Banduričová uviedla, že plynovú kotolňu vybudovali v priestoroch jedného z bytových domov, lebo vykurovanie zo starej kotolne nebolo ekonomické. Spoločnosť začala s výstavbou v auguste, nepredpokladali však, že nastane problém s kolaudáciou. Stavebný úrad podľa Banduričovej pripúšťa spoločnú kolaudáciu kotolne i plynovej prípojky. To však naráža na vnútornú smernicu plynárov, ktorá vyžaduje kolaudáciu prípojky samostatne. "Dnes sme dostali kolaudačné rozhodnutie na plynovú prípojku, poslali sme ho do plynární do Bratislavy a predpokladám, že v čo najkratšom čase bude nainštalovaný plynomer a bude spustená kotolňa," povedala riaditeľka.

Spoločnosť si podľa vyjadrenia riaditeľky uvedomuje svoj podiel zodpovednosti za nedodanie tepla a ponúkla odberateľom jednorazovú kompenzáciu vo výške 50 eur. "Chceme kompenzovať ich náklady a veríme, že sa s nimi dohodneme. Len čo sa spustí kotolňa, budeme iniciovať stretnutie, kde sa dohodneme na spôsobe," povedala riaditeľka. Dodala, že je niekoľko možností, vrátane priameho vyplatenia.

Hovorkyňa SPP – distribúcia Ivana Zelizňáková pre TASR uviedla, že spoločnosť vynakladá maximálne úsilie, aby pomohla spoločnosti Spravbytkomfort Prešov pri kolaudácii kotolne. "Jednoznačnou prioritou spoločnosti SPP – distribúcia je zaistiť bezpečnosť a spoľahlivosť distribúcie zemného plynu. Naša spoločnosť dôsledne dodržiava energetický zákon a s tým súvisiace interné normy, ktorých cieľom je bezpečná prevádzka plynárenských zariadení," uvádza sa v stanovisku. Ďalej sa v ňom píše, že Spravbytkomfort najskôr musí skolaudovať plynovú prípojku, predložiť výsledok tlakovej skúšky a revíznu správu.

"Spoločnosť SPP – distribúcia skutočnosť, že obyvatelia Plzenskej ulice a časti Lesíka delostrelcov mrznú, mrzí, ale tento stav nebol zapríčinený našou spoločnosťou. Naša spoločnosť je pripravená poskytnúť súčinnosť pri kolaudácii kotolne," dodáva hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok