Neurochirurgovia a šéf NÚDCH pre spor skladajú svoje funkcie

TA3 TASR SITA
15.10.2019 10:36

Riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela a šéf Neurocentra Bruno Rudinský pre spor s Jurajom Šteňom ponúkli svoju funkciu, výpoveď podal aj operatér Róbert Chrenko. Dôvodom má byť, že sedemdesiatnik Šteňo má mať na Slovensku "jediný patent na pravdu". Problémy eskalovali pri prípade 15-ročného chlapca s nádorom.

Dlhoročný boj o neurochirurgiu

Generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislav Kužela ponúkol svoju funkciu. Urobil tak po medializácii prípadu 15-ročného chlapca s nádorom, o ktorého liečbu sa sporili dve štátne nemocnice. Kužela vyzval ľudí, aby sa rozhodli, akú chcú mať neurochirurgiu. Nesúhlasí s tým, že neurochirurg Juraj Šteňo by mal ako jediný patent na manažovanie detských pacientov s nádorom mozgu. 

„Tu naozaj nejde o mňa, som lekár, ale som aj manažér. Som riaditeľ nemocnice a zodpovedám za jej chod a za jej stav. Zodpovedám za zdravie našich pacientov, našich detí. Ja toto naozaj nemôžem dopustiť. Ja sa na ten úpadok nechcem dívať. A keďže mi je to sväté, tak mi asi nič iné, ako ponúknuť svoju funkciu, neostane,” povedal riaditeľ NÚDCH Kužela.

Hoci si váži kredit a odbornosť neurochirurga Šteňa, tvrdí, že boj na neurochirurgii začal práve on, odkedy sa prednostom Neurochirurgickej kliniky stal syn Juraja Šteňa, Andrej Šteňo. Chceli si podľa Kuželu neurochirurgiu privlastniť a nedať šancu iným lekárom. "Boj neurochirurgií sa nezačal pred dvoma mesiacmi. Ten príbeh sa začal v roku 2006," uviedol.

Plačúca matka a slávny profesor

Podľa vedúceho lekára Neurocentra Bruna Rudinského dosiahol Šteňo "úplné dno, pretože si za rukojemníka berie deti a rodičov". Zhoduje sa tiež s nesúhlasom Kuželu, že Šteňo má byť jediný neurochirurg na Slovensku, ktorý môže rozhodovať o osude detského pacienta. "Ak to tak má byť, tak moja medicínska, neurochirurgická profesionálna cesta končí. Ak to má byť takto, tak ja v tomto momente skladám funkciu vedúceho lekára detského Neurocentra," uviedol Rudinský.

Operatér v Neurocentre Robert Chrenko prišiel z Rakúska na Slovensko a podľa jeho slov sa začali rozbiehať operácie detí. On stál za prvou operáciou 15-ročného chlapca, ktorého prípad bol medializovaný. "Potom prišla jedna plačúca matka a slávny profesor, ktorý priamo rozprával o mojom údajnom pochybení pred všetkými médiami. Moje vysvetlenie v tomto mediálnom lynči úplne zaniklo," hovorí.
Je presvedčený, že svoju prácu odviedol perfektne, no napriek tomu došlo k jeho zdiskreditovaniu. "Chcem oznámiť, že dávam výpoveď a zvažujem svoj odchod zo Slovenska, z ktorého som bol takpovediac vyštvaný," skonštatoval Chrenko. Všetci traja pripomínajú, že tu nejde o boj politickej strany, ani o boj štátu, ale ide o pacienta, pre ktorého chcú to najlepšie.

Potreboval operáciu, prípad rozhádal odborníkov

Mladý Lukáš Hrúz po zákroku v lete nutne potreboval ďalšiu operáciu, keďže mu z hlavy neodstránili celý nádor. Jeho rodina si želala, aby ho operovali na klinike pre dospelých - Neurochirurgickej klinike nemocnice na Kramároch. Problém však bol s prevozom do vedľajšej budovy, ktorý NÚDCH, kde chlapec ležal, hodnotil ako rizikový. Prípad rozhádal "šteňovcov" z kliniky pre dospelých a odborníkov z NÚDCH. Napokon ho operoval Šteňo, ktorý sa o práci "konkurenčného" tímu vyjadroval kriticky. 

Ministerku zdravotníctva, ktorú vyzvali situáciu riešiť, kauza rozhnevala. Kritizovala fakt, že sa citlivý prípad prepiera na verejnosti. Juraj Šteňo následne skončil ako hlavný odborník ministerstva pre neurochirurgiu. "Za všetkými svojimi vyjadreniami v medializovanej kauze si plne stojím. Žiadne etické princípy som dokázateľne neporušil,"reagoval vtedy Šteňo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok