Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Minimalistický telefón umožní vychutnať si život bez internetu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Súčasné telefóny sa dajú popísať ako vreckové počítače, ktoré cez internet umožnia prístup k sociálnym sieťam a obrovskému množstvu informácií, čo určite človeka rozptyľuje. Minimalistický telefón Mutida Pure to chce zmeniť odstránením internetového prehliadača a na svojom e-atramentovom displeji poskytne iba základne funkcie telefónu.

Telefón Mudita Pure vyzerá ako štylizovaná verzia telefónu z minulosti. Tiež má numerické tlačidlá, takže používateľ sa bude musieť znovu naučiť písať textové správy starým spôsobom. V menu sa pohybuje prostredníctvom kruhového smerového ovládača v strede telefónu. Nad ním sa nachádza pomerne malý displej s uhlopriečkou 2,84 palca, ktorého rozlíšenie je iba 600 x 480 pixelov. No namiesto jasných farieb ide o jednoduchý displej s technológiou e-atramentového zobrazenia v 16-tich odtieňoch šedej, ktorá sa používa v elektronických čítačkách kníh.

Minimalistický telefón Mutida Pure s e-atramentovým displejom.

Vďaka e-atramentu je text na displeji ľahko čitateľný a menej rušivý, keďže nevyžaruje modré svetlo, ktoré spôsobuje únavu a problémy s očami. Aby telefón obmedzil rozptyľovanie používateľa, nemá internetový prehliadač. Takéto fyzické odstránenie možnosti pripojenia s k sociálnym sieťam by mohlo byť ideálnym spôsobom ako sa zbaviť zlozvyku trávenia množstva času s internetom.

Telefón Mutida Pure je teda čistý telefón, zameraný na volanie a odosielanie textových správ. Telefón sa však môže pripojiť k notebooku alebo inému zariadeniu cez USB-C port a správa sa potom ako modem pre internetové pripojenie. Pre úplne odpojenie od digitálneho sveta je na boku telefónu fyzické posúvač, ktorý prepína pripojenie konektivitu do obmedzeného režimu „Nerušiť“ alebo prejde kompletne offline, pričom utlmí všetky prichádzajúce hovory a textové správy.

Minimalistický telefón Mutida Pure s e-atramentovým displejom.

K dispozícii je niekoľko nainštalovaných aplikácií, ako napríklad poznámkový blok, budík, hudobný prehrávač, baterka, kalkulačka, kalendár, hlasový záznamník a časovač pre meditáciu. Výdrž batérie sa pri bežnej prevádzke uvádza až na 5 dní.

Telefón Mutida Pure nie je pre každého, ale možno bude ideálnym zariadením pre tých, ktorí hľadajú spôsob ako si oddýchnuť od digitálneho sveta. Telefón sa dá získať cez start-up kampaň na portáli Kickstarter za 295 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena je 369 dolárov. Už teraz sa podarilo vyzbierať viac ako dvojnásobok požadovanej sumy 100 000 dolárov, takže distribúcia prvých kusov nastavená na apríl 2020 by mohla byť reálna.

Minimalistický telefón Mutida Pure s e-atramentovým displejom.