Sýriu po vojakoch USA opustia aj Francúzi, vraj nemajú na výber

TA3 SITA
14.10.2019 20:04

Francúzsko z bezpečnostných dôvodov stiahne svojich vojakov, ktorí pôsobia v Sýrii. Tvrdí to tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorý si prial zostať v anonymite. Francúzsko podľa tohto zdroja nemá na výber a po tom, ako oznámili stiahnutie vojakov zo Sýrie USA, musí z bezpečnostných dôvodov stiahnuť aj svojich vojakov.

Sýriu po vojakoch USA opustia aj Francúzi, vraj nemajú na výber
SITA/AP (ilu)

Francúzsko má podľa AP v Sýrii od septembra 2015 stovky príslušníkov špeciálnych oddielov. Presný počet však nie je známy, keďže francúzska armáda o okolnostiach týkajúcich sa pôsobenia príslušníkov svojich špeciálnych jednotiek v zahraničí nikdy otvorene neinformuje. Americký prezident Donald Trump oznámil stiahnutie amerických vojsk zo Sýrie len deň po svojom telefonáte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, v ktorom mu turecký líder oznámil, že plánuje zaútočiť na Kurdov na severovýchode Sýrie. Tých Erdoganov režim dlhodobo označuje za teroristov a prenasleduje.

Trump súhlasil so stiahnutím amerických vojsk aj napriek tomu, že práve Kurdi výrazne prispeli k porážke teroristickej siete Islamský štát v Sýrii. Kurdi aj mnohé svetové médiá a politici preto Trumpove rozhodnutie označili za zradu. Erdogan spustil pozemné aj letecké útoky na Kurdov v stredu, doteraz pri nich prišlo o život už niekoľko stoviek ľudí. Naplnili sa obavy zahraničia, že pri útokoch sa dostanú na slobodu stovky až tisíce zajatých bojovníkov Islamského štátu, ktorých Kurdi doteraz zadržiavali na územiach, na ktoré Turecko útočí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok