Premiér je z nahrávky znechutený, ponúkol podporu pri vyšetrení

TA3 TASR SITA
14.10.2019 15:15

Premiér Peter Pellegrini prehovoril o šokujúcej nahrávke, na ktorej sa Marian Kočner vyhráža bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, hovorí o fyzickej likvidácii, kupovaní poslancov či vydieraní nahrávkami Gorily. Pellegrini zdôraznil, že je pripravený podporiť legislatívne návrhy, ktoré by pomohli v očiste súdov či prokuratúry. Verí, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár celú situáciu preverí a že bude konať.

Žiadne zametanie pod koberec

Obsah a prepis nahrávky bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a podnikateľa Mariana Kočnera oprávnene vyvolávajú podľa premiéra Petra Pellegriniho znechutenie. Povedal to s tým, že zverejnené vety a slová sú výpoveďou o falošnom presvedčení vybranej skupiny ľudí, že vlastnia spravodlivosť v tomto štáte. „Nečakal som, že raz budem čítať, ako sa bývalý generálny prokurátor a jeho dnes uväznený komplic, bavili o úplatkoch a guľkách do hlavy," povedal premiér.

Podľa Pellegriniho je potrebné v mene očisty súdnictva a prokuratúry, aby osoby, na ktorých je tieň podozrenia opustili svoje funkcie a vyvodili zodpovednosť. „Spoločnosť oprávnene očakáva, že ľudia, ktorí dnes zastávajú svoje posty vo verejnej správe a sú podozriví z páchania trestnej činnosti vyvodia svoju osobnú zodpovednosť. Nebudeme zametať žiadne kauzy pod koberec. Platí aj v tomto prípade padni komu padni," dodal Pellegrini. Premiér tiež vyzval predstaviteľov súdnej moci či prokuratúry, aby v prípade potreby zmeny legislatívy predložili svoje požiadavky. Ak tak urobia, premiér prisľúbil, že vláda prijme zákony v skrátenom procese.

Líder opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič si myslí, že premiér by mal začať konať ohľadom zverejnenej nahrávky. Matovič chce tiež vedieť vysvetlenie od generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, čo robil deväť mesiacov, keď vedel o tejto nahrávke a nevzniesol voči Trnkovi obvinenie. "Premiér by mal začať konať, keď sa nevie očistiť prokuratúra sama. V takejto kritickej situácii, v akej sa nachádzame, by mal konať. On je však skrytý a hovorí, že toto si musí vysporiadať prokuratúra medzi sebou. Zrejme niekde zlyháva systém," povedal Matovič.

Vláda je pripravená aj na zmeny v zákone

„Ak je potrebné zmeniť legislatívu, aby mohli kompetentní konať razantnejšie, v poriadku. Vláda je pripravená v tomto prípade pomôcť a schváliť zákony v skrátenom procese tak, aby čo najskôr vstúpili do platnosti," doplnil. Podľa Pellegriniho sa musí štát vysporiadať s ľuďmi, ktorí si myslia, že sú nad zákonom. „Ak sa Slovensko vedelo vysporiadať v deväťdesiatych rokoch minulého storočia s mafiánmi, ktorí vyzývavo chodili po uliciach, tak dnes sa musíme vysporiadať s ľudmi, ktorí si kupovali svoju beztrestnosť. Nikto nie je nad zákonom a spravodlivosť musí platiť pre všetkých rovnako," uzavrel.

Spravodajský web Denník N uverejnil zvukovú nahrávku medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, kde sa hovorí o kompromitujúcich materiáloch zo spisu Gorila. Kočner v nej tiež varoval Trnku, že ho zabijú. Dôvodom malo byť, že Trnka sa pokúsil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje.

Ak by premiér prišiel so zmenou zákona ohľadom prokuratúry, OĽANO ju podporí. Matovič chce tiež vedieť, prečo Čižnár neurobil nič, ak od januára vedel o nahrávke a prečo Trnku nezbavil mlčanlivosti. "Čižnár sa správa ako spolupáchateľ. Namiesto toho, aby spravil očistný proces v prokuratúre, bráni vyšetrovaniu a bráni tomu, aby mohol Trnka v tejto veci vypovedať," uviedol líder hnutia. Myslí si tiež, že súčasný generálny prokurátor sa správa ako sluha mafie a kryje ju. Zároveň OĽANO vyzvalo všetky opozičné parlamentné aj mimoparlamentné strany, aby sa stretli a predstavili spoločný plán, ako očistiť políciu, prokuratúru a súdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok