Z tábora ušli stovky členov rodín džihádzistov. Je bez stráže, tvrdia Kurdi

TA3 TASR
13.10.2019 13:43

Takmer 800 členov rodín bojovníkov z militantnej organizácie Islamský štát ušlo v nedeľu z tábora pre vysídlených ľudí v meste Ajn Ísá na severovýchode Sýrie práve v čase, keď oblasťou postupujú turecké sily a podnikajú tam nálety. Informovali o tom predstavitelia sýrskych Kurdov.

Tábor je "teraz bez stráže" a ušlo z neho 785 členov rodín džihádistov z IS, uviedli Kurdi, citovaní tlačovými agentúrami AP a AFP. Zadržiavané osoby zaútočili na brány tábora v Ajn Ísá a ušli, keď v okolí prebiehali intenzívne boje a turecké nálety. Ankara vedie na severovýchode ofenzívu zameranú proti kurdským bojovníkom. V tábore v Ajn Ísá žije približne 12.000 ľudí, vrátane takmer 1000 cudziniek napojených na IS a ich detí.

Mesto, asi 35 kilometrov južne od tureckej hranice, je tiež administratívnym centrom tejto oblasti a nachádza sa v ňom jedna z najväčších základní koaličných síl vedených Spojenými štátmi na severovýchode Sýrie. Kurdské sily, ktoré spolu s USA dobyli obrovské oblasti na východe Sýrie od Islamského štátu, už skôr varovali, že zrejme nebudú schopné strážiť zadržiavacie zariadenia s tisíckami militantov - musia sa totiž sústrediť na boj proti postupujúcim tureckým silám. OSN medzitým vyhlásila, že boje na severovýchode Sýrie vyhnali z domovov najmenej 130.000 ľudí, pričom mnoho ďalších sa zrejme ešte vydá na cestu.

Miestna kurdská administratíva v nedeľu varovala pred hroziacou "humanitárnou katastrofou", pretože dodávky pomoci na sever Sýrie brzdia boje. OSN uviedla, že jej technické skupiny sa nemôžu dostať k vodárni v meste Hassaka, ktorá je navyše poškodená ostreľovaním. Z tohto dôvodu má prerušené dodávky vody 400.000 ľudí, vrátane 82.000 obyvateľov utečeneckých táborov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok