Protiútok sa vraj podaril. Kurdi znova dobyli kľúčové pohraničné mesto

TA3 TASR
13.10.2019 11:01

Sýrski Kurdi znova obsadili mesto Ras al-Ajn, ležiace na severovýchode krajiny na hranici s Tureckom, informovala v nedeľu organizácia monitorujúca vojnu v krajine. Správa prišla deň po tom, ako Turecko oznámilo dobytie tohto kľúčového mesta v rámci operácie zameranej na vytlačenie kurdských síl z pohraničného regiónu.

Protiútok sa vraj podaril. Kurdi znova dobyli kľúčové pohraničné mesto
SITA/AP

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) získali kontrolu nad väčšinou častí Ras al-Ajnu po tom, ako spustili protiútok voči tureckým jednotkám a ich spojencom z radov sýrskych povstalcov, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Pri tomto protiútoku zahynulo najmenej 17 bojovníkov zo skupín spojených s Tureckom a štyria príslušníci milícií SDF, vyplýva z údajov organizácie.

Ras al-Ajn sa nachádza na dôležitej zásobovacej a dopravnej trase medzi ďalšími pohraničnými mestami, ktoré kontrolujú sily SDF - mestom Tal Abjad ležiacim západne a mestom Kámišlí na východ.

Turecká oficiálna tlačová agentúra Anadolu v nedeľu informovala, že počas piateho dňa tureckej ofenzívy obsadili spojenecké sýrske jednotky mesto Sulúk, ležiace desať kilometrov južne od hranice na strategickej križovatke v okrese Tal Abjad. Podľa Anadolu boli z centra tohto mesta vyhnaní bojovníci sýrskych kurdských Oddielov ľudovej obrany (YPG), ktoré sú hlavnou ozbrojenou zložkou SDF. Kurdský predstaviteľ pod podmienkou anonymity povedal, že zrážky v Sulúku pokračujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok