Potlesk pre maestra. Vondráček si chce Gotta uctiť na rokovaní

TA3 TASR SITA
13.10.2019 00:23

Predseda českej Poslaneckej snemovne Radek Vondráček v sobotu oznámil, že na budúcotýždňovom zasadnutí poslancom navrhne, aby si pamiatku zosnulého speváka Karla Gotta uctili minútovým potleskom.

Potlesk pre maestra. Vondráček si chce Gotta uctiť na rokovaní
SITA/AP

Nie minútu ticha, ale potlesk

"Medzi poslancami na najbližšom rokovaní nenavrhnem minútu ticha za Karla Gotta, ale minútu potlesku, ktorý ho sprevádzal celý život a verím, že nikdy nestíchne", napísal Vondráček na Twitteri.

Predseda snemovne sa v sobotu spolu s ďalšími osobnosťami z oblasti politiky a kultúry zúčastnil na zádušnej svätej omši pri príležitosti pohrebu populárneho speváka. Omša v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade sa skončila krátko po 12.30 h. Najbližšia rodina Karla Gotta vrátane vdovy Ivany Gottovej a jeho štyroch dcér sa s umelcom popoludní rozlúčila v motolskom krematóriu.

Historik Jaroslav Šebek sobotňajšiu rozlúčku v katedrále označil za veľmi dôstojnú. "Myslím, že veľmi dobre dopĺňala spontánne lúčenie v piatok na Žofíne," uviedol Šebek na Twitteri. Približne 49.000 ľudí prišlo v piatok počas dňa do paláca Žofín, kde sa konala rozlúčka pre verejnosť.

Pokorný profesionál

"Bola to krásna rozlúčka, myslím, že Karel Gott, na ktorého mám množstvo spomienok, zostane v našich srdciach," povedala herečka Zlata Adamovská, ktorej vyjadrenia priniesol server Novinky.cz. Podľa jej manžela Petra Štěpánka odišla neuveriteľná legenda. "Republika sa naraz zastavila a ľudia sú k sebe milší. A tak by to malo byť," povedal.

Operná speváčka Eva Urbanová ešte pred omšou povedala, že Gott bol veľký profesionál a fascinoval ju svojou neskutočnou pokorou. Zosnulého umelca si ľudia môžu až do nedeľnej polnoci uctiť na pietnom mieste v Kinského záhrade v pražskej štvrti Smíchov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok