Vydiera migrantmi. Šéf Európskej rady reaguje na Erdoganove hrozby

TA3 TASR
11.10.2019 16:29

Predseda Európskej rady Donald Tusk označil za "absolútne nemiestne" vyhrážky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý pohrozil, že vpustí do Európy sýrskych utečencov.

"Turecko musí pochopiť, že sa najviac obávame toho, že jeho kroky (vpád tureckých vojsk do Sýrie) môžu viesť k ďalšej humanitárnej katastrofe. A nikdy nebudeme pokladať za prijateľné, aby boli utečenci používaní ako zbrane na naše vydieranie. Včerajšie vyhrážky prezidenta Erdogana sú absolútne nemiestne," napísal na Twitteri Donald Tusk.

Erdogan vo štvrtok pohrozil, že sýrskym utečencom "otvorí brány" svojej krajiny do Európy. Turecký prezident tak reagoval na kritiku EÚ v súvislosti s operáciami tureckých vojsk na severovýchode Sýrie.

Invázia Turecka do oblastí Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci a tým uvoľnili cestu tureckej operácii proti Kurdom, dlhoročným spojencom USA v boji proti teroristom z organizácie Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok