Británia sa nevzdáva, v EÚ navrhla zredukovanú dohodu o brexite

TA3 TASR
11.10.2019 07:07

Británia navrhla EÚ alternatívnu "zredukovanú dohodu o voľnom obchode" v snahe prekonať patovú situáciu ohľadom brexitu a umožniť tak odchod Spojeného kráľovstva z Únie ešte do konca októbra. S odvolaním sa na svoje zdroje v Bruseli o tom informovala spravodajská stanica Sky News.

Británia sa nevzdáva, v EÚ navrhla zredukovanú dohodu o brexite
SITA/AP (ilu)

Počas stretnutia britského premiéra Borisa Johnsona s jeho írskym náprotivkom Leom Varadkarom došlo podľa zdrojov k posunu dôrazu od obsiahlej dohody o brexite k zredukovanej dohode o voľnom obchode. Hoci dohoda o voľnom obchode by sama o sebe neriešila všetky problémy stojace v ceste tzv. riadenému brexitu, ide o "jasnejší a priamočiarejší" prístup, ktorý by mohol vytvoriť základ pre širšiu dohodu, napísalo Sky News s odvolaním sa na vyhlásenia svojich zdrojov.

Povzbudzujúca je podľa britskej spravodajskej stanice najmä pozitívna reakcia írskeho premiéra na tento návrh, keďže jeho prípadný súhlas bude kľúčový pre získanie podpory ostatných lídrov v Bruseli. Mnohé členské štáty totiž avizovali, že budú súhlasiť len s návrhom, ktorý získa podporu Írska. "Myslel som si, že je mŕtva (dohoda o brexite), ale teraz vidím náznaky života. Žijeme vo zvláštnych časoch," uviedol pre stanicu na margo najnovšieho vývoja jeden z bruselských funkcionárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok