Pri invázii zahynul prvý turecký vojak, Trump chce dohodnúť mier

TA3 TASR SITA
11.10.2019 09:48

Turecko oznámilo, že v rámci jeho vojenskej operácie na severovýchode Sýrie zahynul pri zrážkach s kurdskými milíciami po intenzívnom ostreľovaní na oboch stranách prvý turecký vojak. Prezident USA Donald Trump požiadal amerických diplomatov, aby pomohli sprostredkovať dohodu medzi Tureckom a sýrskymi Kurdmi.

Európske štáty vyzvali na ukončenie bojov

Počas "operácie v regióne" utrpeli zranenia ďalší traja vojaci, uviedlo vo vyhlásení turecké ministerstvo obrany bez uvedenia ďalších podrobností. Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny Islamský štát, sa začala v stredu tento týždeň. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci.

Na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku päť európskych štátov - Belgicko, Británia, Francúzsko, Nemecko a Poľsko - vyzvalo Turecko, aby vojenské operácie na severovýchode Sýrie ukončilo.
Znepokojenie nad vojenským ťažením Turecka v danej oblasti deklaroval aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny Islamský štát, sa začala v stredu tento týždeň.

Trump: Máme tri možnosti

Donald Trump požiadal amerických diplomatov, aby pomohli sprostredkovať dohodu medzi Tureckom a sýrskymi Kurdmi po tom, ako voči nim Ankara začala vojenskú operáciu. S odvolaním sa na informácie od anonymného zdroja z prostredia americkej administratívy o tom píše agentúra AFP. "Prezident nás poveril, aby sme zistili, či sa záujmy oboch strán konfliktu niekde prekrývajú a či by sme boli schopní sprostredkovať medzi nimi prímerie,"vyhlásil zdroj. Americký prezident ešte pred tým na Twitteri napísal, že Washington má tri možnosti a to: "Poslať (na severovýchod Sýrie) tisíce jednotiek a zvíťaziť tam vojenskými prostriedkami, udrieť na Turecko finančne pomocou sankcií, alebo sprostredkovať dohodu medzi Tureckom a Kurdmi". V rozhovore s novinármi neskôr šéf Bieleho domu zdôraznil, že dúfa v "poslednú možnosť".

Turecká invázia na severe Sýrie sa začala po tom, ako Trump nariadil stiahnutie amerických síl z oblasti s tým, že nechce stáť v ceste tureckej ofenzíve. Keďže sa v súvislosti s daným rozhodnutím stal terčom ostrej kritiky aj vo vlastnej strane, vyhlásil neskôr, že chce rozsah tureckej ofenzívy obmedziť hrozbou možného uvalenia ekonomických sankcií na Ankaru.

Napriek tomu Trump opakovane povedal, že Turecko, ktoré je spojencom USA v rámci NATO, chcelo na Kurdov už dlho zaútočiť, pričom Spojené štáty nie sú svojim niekdajším kurdským spojencom v boji proti extrémistickému hnutiu Islamský štát až tak zaviazané. "Nepomáhali nám počas druhej svetovej vojny. Nepomohli nám v Normandii,"povedal ešte v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok