Štefanec: Živnostenské licencie by sa mohli zaviesť od 1. januára

TASR, TA3
23.7.2012 13:36

Predstavitelia opozičnej strany SDKÚ-DS chcú živnostenskú licenciu na Slovensku zaviesť od 1. januára budúceho roka. Na dnešnej tlačovej konferencii to na pôde parlamentu oznámili predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a podpredseda strany Ivan Štefanec.

Štefanec: Živnostenské licencie by sa mohli zaviesť od 1. januára
SITA

"Živnostenská licencia bude stáť 500 eur plus minimálne odvody. Platí sa vopred, ročne," uviedol Štefanec.
Licenciu, ktorá má živnostníkom uľahčiť vykonávanie účtovníctva a znížiť náklady, chce SDKÚ-DS zaviesť v rámci nového zákona o živnostenskej licencii, ktorý je momentálne v prvom čítaní.

Podľa Freša má licencia okrem iného zabrániť narastaniu nezamestnanosti medzi živnostníkmi a takisto môže mať mierne pozitívny vplyv aj na štátny rozpočet. "Vidíme v tom šancu, že príjmy zo strany štátu budú zvýšené a dokážeme aj konsolidovať," povedal Frešo.

Podľa neho sú známe prípady, keď živnostník zaplatil niekoľkonásobne viac za účtovníka, ako zaplatil v konečnom dôsledku na daniach. Ide tak o vyhodené peniaze. Po novom zaplatí živnostník len raz ročne za licenciu, čo ho "oslobodí" od účtovníctva. "Takisto treba upozorniť, že je to zákon pre všetkých, ktorí nie sú platcami dane z pridanej hodnoty," dodal Štefanec.

Licencia bude ročne stáť 500 eur, pričom táto suma je priemer daňových príjmov od neplatičov dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorých obrat je nižší ako 50.000 eur. Do tejto sumy budú môcť živnostníci požiadať o daňovú licenciu v prípade, že zákon schváli parlament.

Záznam z tlačovej besedy predstaviteľov SDKÚ-DS

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok