Hodiny v rade, sekundy pri rakve. Fanúšikovia sa lúčili s Gottom

TA3 TASR SITA ČTK
12.10.2019 00:01

V pražskom paláci Žofín vystavili rakvu s pozostatkami Karla Gotta, speváka, ktorého pesničky milovali počas desaťročí generácie ľudí. S Gottom sa chceli rozlúčiť desaťtisíce ľudí a dopravcovia pre obrovský záujem posilnili spoje. Sledovali ste spolu s nami priebeh poslednej rozlúčky so "zlatým hlasom z Prahy".

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

00:30 Rodina, priatelia a ďalší hostia sa s Gottom rozlúčia v sobotu 12. októbra v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade. Kardinál Dominik Duka tam bude od 11.00 h. slúžiť smútočný obrad. Prísť by malo asi 900 pozvaných hostí.

00:17 Palác Žofín sa verejnosti otvoril v piatok ráno o 8:00 h. Na mostík spájajúci Masarykovo nábrežie a Slovanský ostrov prví fanúšikovia, ktorí si chceli zaistiť najlepšie meisto v rade, prišli už vo štvrtok okolo 16.00 h.. Počas noci zo štvrtka na piatok tam čakali desiatky ľudí. Celkovo sa Gottovi prišlo pokloniť asi 49-tisíc ľudí.

00:04 Do Veľkej sály žofínskeho paláca, kde bola Gottova rakva, po celý deň stáli vojaci čestnej stráže a prišli ľudia všetkých generácií z rôznych kútov republiky i zo zahraničia. Posledná, ktorá vstúpila do budovy, bola pani Mária z Prahy.

00:00 Do Veľkej sály sa nakoniec dostali všetci záujemcovia, ktorí si vystáli rad. Čakacia doba sa pohybovala priemerne okolo dvoch hodín. Spomienková akcia sa uskutočnila bez komplikácií, v pokojnej a dôstonej atmosfére.

23:55 Na pražskom Žofíne sa tesne pred polnocou skončila verejná rozlúčka s Karlom Gottom. Naposledy sa mu prišlo pokloniť asi 49-tisíc ľudí, povedal prevádzkový riaditeľ paláca Jan Hrubý.

23:47 Usporiadatelia odhadujú, že do polnoci by počet ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť s Karlom Gottom, mohol dosiahnuť 50-tisíc.

czech-republic-karel-gott-48687-09d3bc1f756c464a9f2050c3e62a788e_ac1100ae-f834-dba8.jpg

23:25 Na Karla Gotta spomínajú aj známi umelci, ktorí boli jeho blízkymi priateľmi. Hovoria, že slovo, ktoré ho najviac vystihuje, je pokora.

22:40 Rad k Žofínu bol pred 22.00 h. zahradený pred mostíkom spájajúcim Masarykovo nábrežie a Slovanský ostrov. Polícia vpúšťa po malých skupinkách záujemcov, ktorí stoja na Masarykovom nábreží. Policajná hovorkyňa Eva Kropáčová uvieda, že tam čaká ešte asi 1000 ľudí. Či sa nakoniec všetci dostanú do Veľkej sály, ale nechcela odhadovať. Verejná rozlúčka by sa mala podľa usporiadateľov skončiť najneskôr o polnoci, kedy odvezú rakvu so zosnulým.

22:15 Za uzáverou malo podľa ČTK zostať asi 200 až 300 ľudí, ktorí dúfali v to, že sa nakoniec na Slovanský ostrov dostanú. Miesto odmietali opustiť. O vpustenie do radu sa dožadovali spoločným spevom skladby Kávu si osladím. "Nie je našou chybou, že sme prišli až teraz. Museli sme byť v práci a cestovali sme z Brna," uviedla sklamaná dvojica, ktorá stála medzi prvými za zábranou.

22:05 Usporiadatelia uzavreli na Žofíne rad čakajúcich ľudí už o 20.00 h. Tým, ktorí stáli pred uzáverou, polícia garantovala vstup a mali by poslednú rozlúčku so zosnulým spevákom stihnúť. Ďalší čakajúci sa už do paláca nedostanú. Ako na Twitteri informovalo Hlavné mesto Praha, pietne miesto v Kinského záhrade bude verejnosti sprístupnené až do nedeľnej polnoci.

21:58 S Karlom Gottom sa podľa idnes.cz zatiaľ na Žofíne rozlúčilo 42-tisíc ľudí.

21:16 Pozrite si reláciu Pozrime sa na to, ktorú sme venovali spomienke na legendu česko-slovenskej pop-music. Hosťami relácie boli hudobný skladateľ Pavol Zelenay a hudobní publicisti Stanislav Bachleda a Juraj Čurný.

20:50 Podľa idnes.cz sa do 20.30 h. s Karlom Gottom na Žofíne rozlúčilo viac než 38-tisíc fanúšikov.

20:35 Podľa hudobného publicistu Juraja Čurného bol hit Oči sněhem zaváte zlomovým momentom v kariére Karla Gotta a priniesol mu úspech. "Hit mu napísali Šlitr so Suchým. Vtedy došlo ku zmene. V prvom ročníku Zlatého slávika skončil na 49. mieste s troma hlasmi. Potom nastúpil do Semaforu. Táto skladba ho dostala na prvé miesto v roku 1964, kedy ešte nemal vydaný žiaden album. Jeho prvý album vyšiel až v roku 1965," povedal v relácii Pozrime sa na to Čurný.

20:11 Usporiadatelia o 20:00 h. uzavreli rad čakajúcich fanúšikov na rozlúčke s Karlom Gottom. Do paláca Žofín sa už nedostanú, informoval portál idnes.sz.

20:05 Pozrite si reláciu Pozrime sa na to na TA3, ktorú sme venovali spomienke na Karla Gotta. Do štúdia sme pozvali hudobného skladateľa Pavla Zelenaya a hudobných publicistov Stanislava Bachledu a Juraja Čurného.

sutido_ac1100ae-c4a5-9e71.jpg

20:00 Za Karlom Gottom smútia aj fanúšikovia z Nemecka. O rozlúčke so spevákom informoval aj nemecký web novín Frankfurter Allgemeine Zeitung.

fazzz_ac1100ae-c1bb-1d11.jpg

19:50 Podľa organizátorov prišlo na rozlúčku so zosnulým Gottom do 19.00 h. 28-tisíc ľudí.

19:45 Poslednú rozlúčku fanúšikov so spevákom Karlom Gottom si všímajú i svetové médiá, takto o udalosti informovali indické New Delhi Times.

19:27 Posledná rozlúčka s Gottom na pražskom Žofíne sa zatiaľ zaobišla bez konfliktov. Návštevníci sú organizovaní  a zachovávajú pietu aj v rade, povedala hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová. Záchranári počas celého dňa ošetrili dvoch ľudí, iba jeden z nich bol účastník rozlúčky.

18:52 Poslednej rozlúčky s Gottom v Žofíne sa do 17:00 h. zúčastnilo asi 23-tisíc ľudí. Pred ranným otvorením sály sa rad čakajúcich vinul od Žofína cez Most Légií až na druhý breh Vltavy, popoludní sa začal skracovať. K večeru ale čakajúcich opäť pribúdalo a polícia upozornila, že kto sa do radu zaradí po 20:00 h., nemusí sa už do sály dostať.

18:45 Na Gottovu počesť sa v nedeľu v Hradnej kaplnke v Bratislave uskutoční svätá omša. Tú inicioval predseda národnej rady Andrej Danko. Celebrovať ju bude biskup Mons. František Rábek.

Fenomenálny Karel Gott si zaslúži, aby si ho patrične uctili aj predstavitelia štátu, o ktorom on sám hovoril, ako o svojej domovine. Danko preto plánuje dať nezabudnuteľnému spevákovi posledné zbohom osobne aj počas sobotnej zádušnej omše v Prahe. Okrem toho však chce využiť aj priestory kaplnky zasvätenej Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska, na hradnom kopci. Tento znovu-obnovený liturgický priestor primárne slúži na konanie slávnostným omší počas významných sviatkov, ale aj ako miesto, kde môžu tak verejnosť, ako aj politici hľadať pokoj.

img-0579_ac1100ae-b0c3-5726.jpg

Teraz sa stane dôstojným miestom, na ktorom sa slovenskí politici môžu s jedinečným interprétom, ktorý zasiahol celé generácie, rozlúčiť. „Správa o smrti Maestra Gotta ma hlboko zasiahla. Bol to výnimočný človek, ktorý miloval Slovensko natoľko, že o ňom hovoril, ako o svojom domove. A preto je namieste, že, som inicioval konanie svätej omše v kaplnke na Bratislavskom hrade," vysvetlil dôvod šéf parlamentu. Ako ďalej prezradil, na liturgickú slávnosť budú pozvaní poslanci NR SR, členovia vlády, rovnako ako aj jeho český náprotivok Radek Vondráček.

18:20 Zaspomínajte si s nami na mnohonásobného Zlatého slávika. Pozrite si jeho Portrét, ktorý sme v TA3 po prvý raz vysielali 16. decembra 2012.

18:03 Do pražského Paláca Žofín sa prišlo so zosnulým spevákom Karlom Gottom rozlúčiť už približne 18-tisíc ľudí. Informovali o tom organizátori podujatia s tým, že každý sa pri rakve zdrží približne desať sekúnd.

18:00 Na pietnom mieste v Kinského záhrade, ktoré pre veľký záujem zriadilo hlavné mesto spoločne s mestskou časťou Praha 5, tryzna zďaleka nedosiahla takú úroveň ako na Žofíne, kde je umiestnená rakva so spevákovými pozostatkami.

Kinského záhradu zvolili za pietne miesto po dohode s rodinou, organizátormi pietneho aktu na Žofíne a políciou. Gott je čestným občanom piatej mestskej časti. Na pietne miesto v Kinského záhrade po uzavretí smútočného miesta na Žofíne prevezú kvety, ktoré tam Gottovi priaznivci v priebehu dňa položia. V záhrade budú vystavené nasledujce dva dni.

17:45 Hlavné mesto Praha na Twitteri poďakovalo za ohľaduplnosť a doterajší pokojný priebeh Gottovej spomienky. Podľa mesta je dopravná situácia optimálna, zároveň upozornilo, že vo večerných hodinách sa k spomienke pridajú ďalšie dve hojne navštevované akcie.

17:20 Fanúšikovia, ktorí prišli na Slovanský ostrov sa zhodli, že veľkolepé poňatie rozlúčky, výzdoba a celá organizácia boli skvelé. Zaznievali slová ako "nádhera", "krása", "super", s dodatkom, že Gott si to zaslúži. Jedna z fanúšičiek atmosféru i veľkosť udalosti prirovnala k pohrebu britskej princeznej Diany. Podľa nej je to pre takú veľkú skupinu ľudí podobne silný emocionálny zážitok.

16:40 Na treťom nádvorí Pražského hradu aj na Hradčanskom námestí sa začali prípravy na sobotnú rozlúčku so spevákom. Na námestí pred Hradom už pripravili veľkoplošnú obrazovku, na ktorej bude verejnosť sledovať pietu v Katedrále sv. Víta. Hrad bude v čase obradu čiastočne uzavretý, pre turistov ho sprístupnia od 14:00.

16:20 V pražskej pietnej miestnosti je zákaz zhotovovať tzv. selfie fotografie. Videá a fotografie z miesta sú však povolené. "Prišli sme až z okresu Benešov a v rade sme čakali asi dve a pol hodiny," povedala v Prahe mladá fanúšička, ktorej vyjadrenie zachytil server Novinky.cz. "Čakali sme, že to bude dlhšie," dodala.

zofin_ac1100ae-9001-fb17.jpg

15:55 Fanúšikovia sa s Gottom lúčia nielen v Prahe, ale aj v ďalších mestách Českej republiky. Pietne miesta vznikajú aj v Brne, Karlových Varoch alebo v Sokolove. V Ostrave na znak úcty zhasne nočné osvetlenie na veži budovy Novej radnice.

15:20 Do druhej hodiny popoludní prišlo Gottovi v Prahe vzdať úctu asi 14 tisíc ľudí, píše agentúra ČTK.

15:00 Pri rakve zosnulého speváka sa v polhodinových intervaloch strieda osem vojakov českej stráže.

14:00 Ku Gottovej vile na pražskej Bertramce taktiež prichádzajú ľudia. Prinášajú kvetiny a sviečky, ktoré už pokryli časť ulice pred spevákovým domom. Pietne miesto ostane u vily ešte niekoľko dní, technická správa ulicu uprace v pondelok ráno.

13:00 So zosnulým spevákom sa počas dneška od rána do 11:30 prišlo na Žofín rozlúčiť 6400 ľudí. Uviedol to prevádzkový riaditeľ paláca Žofín Jan Hrubý. Prúd ľudí sa podľa neho začal predpoludním zrýchľovať. Rad siahal celé dopoludnie cez most Légií na druhý breh Vltavy, okolo poludnia sa skrátil asi do polovice mosta. Ľudia stáli v rade niečo vyše dvoch hodín.

rozl2_ac1100ae-62e3-246b.jpg

11:40 Na rozlúčku sa schádzajú Gottovi fanúšikovia zo všetkých kútov Českej republiky i zo zahraničia. Pozrite si fotografie.

11:30 Mnohí z fanúšikov majú pri rozlúčke v očiach slzy. Podľa reportéra denníka MF DNES sa ľudia pri rakve zdržia približne desať sekúnd. Odhad organizátorov hovorí približne o 1800 ľuďoch za hodinu.

11:00 Polícia už riešila prvý incident, keď vyviedla zo Slovanského ostrova opitého mladíka z Rožnova pod Radhoštěm. Priamo pred vchodom do Paláca Žofín totiž robil grimasy do kamier. Podľa šéfa pražskej polície Tomáša Lercha bol priebeh piety pokojný, na mieste je nasadených približne 100 policajtov a 30 mestských strážnikov.

10:45 Podľa hovorcu hlavného mesta Víta Hofmana je dopravná situácia v metropole lepšia, než očakávali aj vďaka tomu, že zamestnávatelia sa zachovali zodpovedne: "Mnoho firiem zaviedlo home office, takže ľudia necestujú do práce, za čo firmám ďakujeme."

Spevákovej pamiatke sa môžu ľudia pokloniť aj v Kinského záhrade, kde zriadili ďalšie pietne miesto.

10:10 Rozlúčka v paláci Žofín sa podľa pražskej polície a záchrannej služby odohráva zatiaľ aj napriek mimoriadnemu záujmu verejnosti bez problémov či incidentov. Rad, ktorý siaha od Slovanského ostrova cez most Légií na Janáčkovo nábrežie na druhom brehu Vltavy, postupuje rýchlo. "Sme radi, že ľudia poslúchli výzvy, nejazdia k Žofínu autom a využili metro," povedala hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová.

9:45 Na verejnú rozlúčku s Gottom z celej Českej republiky smerujú desaťtisíce ľudí. Premiér Andrej Babiš upozornil, že do Česka plánujú prísť aj autobusy z Nemecka s tamojšími fanúšikmi Karla Gotta.

9:30 Rad návštevníkov, ktorí sa prišli rozlúčiť so spevákom, siaha za most Légií.

9:25 Takto to vyzeralo priamo v priestoroch paláca Žofín na Slovanskom ostrove.

9:15 S Gottom sa prišli rozlúčiť ľudia z celého bývalého Československa, vrátane osemdesiatnikov. Pozrite si, ako vyzerá atmosféra pri paláci Žofín.

8:20 Na bezpečnosť budú dozerať desiatky policajtov, pražská záchranná služba pre túto príležitosť mobilizovala posily a k dispozícii sú aj dobrovoľníci z Českého červeného kríža. V Prahe totiž prebieha aj festival svetla Signal a večer Česi odohrajú kvalifikačný futbalový zápas proti Anglicku. Okrem Čechov a Slovákov sa preto v meste budú pohybovať aj tisícky fanúšikov z britských ostrovov.

7:45 Palác Žofín avizoval, že v prípade veľkého záujmu je pripravený posunúť záver rozlúčky aj po 22.00 h, hoci ani to nemusí stačiť. Podľa Babiša môže na Žofín prísť až 300.000 ľudí.

Verejnú rozlúčku s obľúbeným spevákom sprevádzajú bezpečnostné opatrenia a na viacerých miestach obmedzia dopravu. Posily pripravila polícia aj zdravotníci.

Karel Gott zomrel po boji s ťažkou chorobou vo veku 80 rokov. Jeho pražský domov obklopili stovky sviečok, ktoré doteraz nosia jeho fanúšikovia.

7:30 Verejná rozlúčka so spevákom sa koná od 8.00 h do 22.00 h v paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe. Predpokladala sa obrovská účasť ľudí, preto český premiér Andrej Babiš upozornil, že "na všetkých záujemcov sa vzhľadom na kapacitu možno nedostane". "Vo veľkej sále bude vystavená rakva so štátnymi poctami, ľudia sa budú môcť zapísať do kondolenčnej knihy," oznámil premiér a dodal, že vláda aj organizátori rozlúčky sa budú snažiť situáciu zvládnuť.

7:00 Záujem o cestu do Prahy bol obrovský.  "V predpredajoch sa už v utorok vypredala naša obvyklá piatková kapacita vlakov z Ostravy, Viedne i Bratislavy," povedal hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj. "Počítame s tým, že v piatok na linkách do Prahy pridáme podľa aktuálnej potreby ešte autobusy navyše," doplnil hovorca RegioJetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok