Lajčák: V Sýrii je takmer 90 Slovákov, želali si zostať

TASR
23.7.2012 10:28

V Sýrii naďalej ostáva okolo 90 Slovákov. "Tí, čo chceli, sa dostali späť a ostatní explicitne vyjadrili svoje želanie zostať," priblížil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Lajčák: V Sýrii je takmer 90 Slovákov, želali si zostať
SITA

Zastupiteľský úrad, ktorý je momentálne realokovaný v libanonskom Bejrúte, je v kontakte takmer so všetkými slovenskými občanmi, o ktorých vie. "Dá sa povedať, že vieme prakticky o všetkých," dodal. Minister pripomenul, že od začiatku konfliktu v Sýrii robilo MZV konkrétne kroky k tomu, aby sa tým, ktorí mali záujem opustiť krajinu, umožnil návrat na Slovensko.

Tlačový odbor rezortu spresnil, že ide o 89 Slovákov, väčšinou rodiny. Žijú napríklad v Damasku alebo Homse. Očakáva sa, že v najbližších dňoch odíde sedem až osem ďalších ľudí. Veľvyslanectvo SR v Damasku je od 29. marca tohto roka z bezpečnostných dôvodov dočasne uzatvorené, konzulárna asistencia v Sýrii je vzhľadom na bezpečnostnú situáciu značne limitovaná. Konzulárne služby poskytuje slovenským občanom konzul Zastupiteľského úradu SR, ktorý sa dočasne nachádza v Bejrúte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok