Vrah spred nemeckej synagógy zverejnil pred útokom manifest

TA3 TASR
10.10.2019 09:26

Ozbrojený muž, ktorý pri útoku v nemeckom meste Halle zastrelil dvoch ľudí, zverejnil pred viac než týždňom na internete antisemitský "manifest". Uviedli to nemecké médiá a americká spoločnosť SITE Intelligence Group, ktorá monitoruje internetové aktivity extrémistických skupín.

K útoku došlo v stredu počas židovského sviatku Jom kipur. Páchateľ si útok nakrúcal na kameru a na internete zverejnil video, v ktorom slovne napáda Židov. Riaditeľka SITE Rita Katzová na Twitteri napísala, že na internete sa objavil dokument vo formáte PDF, zjavný "manifest" útočníka, v ktorom sa nachádzajú "snímky zbraní a munície, ktorú použil". V dokumente vytvorenom zrejme 1. októbra sa spomína živý prenos útoku, ako aj zámer zabiť "antibelochov" vrátane Židov.

Nemecké noviny Die Welt informovali, že text asi desaťstranového dokumentu napísaného v angličtine sa konkrétne zmieňuje o pláne zaútočiť na synagógu v Halle počas sviatku Jom kipur. Podozrivý, ktorého nemecké médiá identifikovali ako 27-ročného Nemca Stephana Ballieta, vysielal svoj útok naživo 35 minút na webovej stránke Twitch a tieto zábery si pozrelo celkovo okolo 2200 ľudí, oznámili prevádzkovatelia tejto platformy pre živé vysielanie.

Pripomína to marcový útok na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, pri ktorom austrálsky pravicový extrémista zastrelil 51 ľudí a svoje konanie tiež streamoval naživo na Facebooku. Policajti následne útočníka z Halle zadržali po prestrelke, pri ktorej utrpel zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok